Proč ženy nechtějí mít děti? Podívejte se na důvody současného trendu

proč ženy nechtějí mít děti

Čím dál více se šíří trend, který je spojen s mnoha kontroverzemi – konkrétně jde o trend bezdětnosti. Také známé youtuberky a influencerky, u kterých byste mohli mít dojem, že si svůj úmysl neporodit ani jedno dítě časem rozmyslí, protože jsou mladé, vysílají do světa jasné stanovisko – budou bez dětí, protože jim to jednoduše takto vyhovuje.

Někteří se dokonce obávají jejich vlivu na početnou skupinu lidí, které by mohly svým postojem a odůvodněními také přesvědčit k bezdětnosti. Ony samy to však popírají a pouze mají potřebu vysvětlit druhým, proč se rozhodly tak, jak se rozhodly. Ale o nich tento článek nebude.

Když ženy nechtějí děti

Stále se automaticky očekává, že rodina musí mít alespoň jedno dítě a že žena bez dítěte si nenaplnila svou „přirozenou úlohu“, i když i preferování jen jednoho dítěte, resp. zvýšení počtu jedináčků bývá také tématem k diskuzím.

Ano, pravdou je, že z demografického hlediska se nám nečrtá velmi růžová prognóza. Nechť si o tom myslí každý co chce, v konečném důsledku je volba mít či nemít děti na každém člověku, resp. páru.

V našem článku se podíváme blíže na důvody, které stojí za novodobým trendem bezdětnosti. A pokud si myslíte, že jsme na nějaký zapomněli, klidně přispějte do diskuse na konci článku.

Nepřehlédněte: Tápeš, jak si vybrat brýle? Zkus to podle typu obličeje!

ženy nechtějí děti
Depositphotos

Štěstí do rodiny?

V současnosti dokonce i výzkumy ukazují, že děti nemusí přinášet jakési štěstí do rodiny, i když se to často říká a nepochybujeme, že mnozí to tak i skutečně cítí. Nemluvíme jen o vyhrocených situacích, kdy dítě mělo znovu stmelit rodinu, která už nebyla příliš funkční.

Tedy jakoby znovu přinést harmonii a porozumění do již narušeného vztahu. Toto většinou dopadne velmi špatně. S tím štěstím je to poměrně ošemetné, protože každý pod ním vidí něco jiného – někdo považuje za štěstí realizaci svých kariérních plánů, jiný cestovatelská dobrodružství a další touží jen po klidu nebo svobodě bez závazků.

Ano, pro někoho je životním štěstím mít velkou rodinu a o všechny se starat. Jsme opravdu různí a ne každému se jeho ideální představa o šťastném životě slučuje s dítětem a péčí o něj.

A když se tak zamyslíte, je lepší, když dítě vychovává nešťastný a frustrovaný rodič, nebo když člověk žije bez dětí, ale má šťastný a spokojený život? Plnění si svého životního snu (pokud v něm zrovna nefigurují děti) je tak jedním z důvodů bezdětnosti.

Hlavní důvody, proč ženy nemají děti:

1. Zdravotní důvody

Jedním z významných důvodů, proč se některé ženy rozhodnou nemít děti, jsou zdravotní problémy. Zdravotní stav může hrát klíčovou roli v rozhodnutí o mateřství, a to v různých fázích života ženy.

Některé ženy čelí chronickým onemocněním nebo zdravotním komplikacím, které by mohly být zhoršeny těhotenstvím nebo porodem. Tyto zdravotní stavy mohou zahrnovat kardiovaskulární problémy, cukrovku, autoimunitní onemocnění nebo jiné vážné zdravotní potíže. Pro tyto ženy by těhotenství mohlo představovat vysoké riziko pro jejich vlastní zdraví i zdraví dítěte.

Kromě toho mohou některé ženy mít genetické predispozice k onemocněním, které by mohly být přeneseny na jejich potomstvo. V takových případech se ženy často rozhodují nemít děti, aby předešly přenosu těchto onemocnění na další generace.

Vybrali jsme: Manželství bez papíru: Jaké jsou výhody a nevýhody života „na divoko"?

Vlastní ambice a rodina
Depositphotos

2. Vlastní ambice – častý důvod, proč ženy nemají děti

V dnešní době se stále více žen rozhoduje pro život bez dětí, což je často spojeno s jejich touhou po kariérním a osobním rozvoji. Současná společnost nabízí ženám široké spektrum příležitostí v oblasti vzdělání a profesionálního růstu, které mohou být velmi atraktivní.

Mnohé ženy se rozhodují soustředit se na svou kariéru, dosáhnout vysokých pracovních pozic a získat finanční nezávislost, což může být s tradičním rodinným životem náročné skloubit. Kariérní růst často vyžaduje dlouhé hodiny práce, cestování a neustálé vzdělávání, což může být těžko slučitelné s mateřstvím a potřebami malých dětí. Ženy, které se rozhodnou investovat do své kariéry, často nacházejí naplnění a uspokojení z profesionálních úspěchů, které by mohly být omezeny rodičovskými povinnostmi. Úloha matky zkrátka není pro mnohé ženy naplňující.

3. Strach

Rodičovství je velká zodpovědnost a může nahánět strach. Zdá se, že čím déle žena otálí s těhotenstvím, tím více stresu a strachu z něj má. Samozřejmě, některé mají svůj strach podložený nepříznivějšími zdravotními důvody, ale jiné si jednoduše neumí a raději ani nechtějí představit tu bolest, kterou přináší porod.

Ale ženy mají strach nejen z těhotenství a porodu. Přicházejí totiž i zásadní otázky. Budu dobrá máma? Dokážu/eme dítěti zajistit vše, co bude potřebovat? A co když ho špatně vychovám/e? Je vůbec moudré přivést dítě do tohoto světa zmítaného krizemi všeho druhu?

Obecně by se dalo konstatovat, že čím úzkostlivější a možná i zodpovědnější žena je, tím více jí tyto otázky nedají spát a mohou ji od dítěte i úplně odradit.

4. Necítí mateřský pud

Mnozí by tvrdili, že pro ženu je mít děti jakási ženská podstata. Je to skutečně tak? Dnes je nová doba a na ženy se už dávno nepohlíží pouze jako na nástroj k potomstvu. Některé ženy se prostě rozhodnou nemít děti jednoduše proto, že necítí mateřský pud. Tento přirozený instinkt, který mnozí lidé považují za základní součást ženského života, nemusí být přítomen u každé ženy.

Pro tyto ženy je mateřství něčím, co je neláká nebo neoslovuje. Necítí vnitřní touhu po péči o děti a nemají pocit, že by jejich život byl tímto způsobem naplněn. Namísto toho, aby se snažily přizpůsobit společenským očekáváním, rozhodnou se následovat vlastní cestu, která neobsahuje mateřství.

Zaujme tě: 4 typy temperamentu: Objevte svou osobnost!

Finanční důvody
Depositphotos

5. Změna životního stylu a podmínek života

Doba, kdy ženy běžně rodily své první dítě ve dvaceti, je s velkou pravděpodobností za námi. Kladou se důraz na studium žen, poté praxe v zaměstnání, mezitím se hledá (a někdy i nenajde) ten správný partner. Vrásky na čele mladým rodinám způsobuje hypotéka a dokonce osamostatňování se od původní rodiny začíná mít trhliny. V rámci Slovenska se věk osamostatnění statisticky blíží k třicítce!

Lidé jednoduše nemají ani ve středním věku vyřešené základní nezbytnosti, aby si vůbec mohli dovolit založit rodinu, a proto je pro některé vlastní dítě jakýmsi sci-fi. No a když mají čtyřicet, už se jim do rodičovství příliš nechce. Protože, řekněme si pravdu, stojí to nemálo energie i určitou ztrátu komfortu, což se už někteří lidé v tomto věku nedokážou vzdát.

6. Finanční důvody a ekonomická situace

I v této souvislosti je nezbytné připomenout nelichotivou finanční situaci, do které se dostane matka, když nastoupí po mateřské na rodičovskou „dovolenou“. Něco přes 200 eur od státu se velmi neslučuje se zajištěním ani základního standardu pro matku s dítětem.

Nehledě na to, pokud je matka bez partnera, resp. v klasickém pojetí „živitele rodiny“. O obsazenosti školek a zoufalství rodičů (především matek), když nemohou nastoupit do práce, protože se jim o dítě nemá kdo postarat, ani nemluvě.

Současné generace se už nemohou spolehnout ani na výpomoc prarodičů, protože ti jsou většinou stále zaměstnaní a toužebně očekávají, kdy se vůbec dostanou do důchodu. Ženy matky jsou také, jak víme (ale nikdo ze zaměstnavatelů to otevřeně nepřizná), na pracovním trhu diskriminované a ty, které měly před mateřskou rozběhnutou celkem slibnou kariéru, bývají degradované a přeřazované na méně lukrativní místa.

Tyto uvedené důvody, a možná i mnoho dalších, přispívají k tomu, že se páry rozhodnou být raději bez dětí. A co si myslíte vy?

Dobrá rada na závěr

Odhledneme-li tedy od toho, že některé ženy a dokonce ani celebrity po dětech netouží, některým se otěhotnět nedaří. Proto by mělo ve společnosti platit jakési tabu na téma dětí a rodičovství. Nikdy se žen ani novomanželů či dlouholetých manželů neptejte na dítě. V dnešní době je poměrně těžké dítě počít, takže nikdy nevíte, zda se pár už o to nepokouší nebo, zda není problém někde jinde. Je to zbytečně frustrující pro každou ženu!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE