Které pokojové rostliny čistí vzduch? Tyto jsou jako přírodní čističky!

rostliny čistící vzduch

V dnešním článku se blíže podíváme na pokojové rostliny, které mají schopnost čistit ovzduší v našich domovech a zbavit ho velkého procenta škodlivých látek. Každý z nás určitě chce mít doma čistý vzduch. Je základem pro zdravé prostředí, ve kterém žijeme.

Mnohokrát si to ani neuvědomujeme, ale naše domácnosti jsou často plné škodlivin a toxických látek. Ty se uvolňují z čisticích prostředků, nábytku, podlah a mnoha dalších předmětů, které doma používáme. Samozřejmě, nesmíme zapomenout ani na cigarety.

Problémový může být například formaldehyd, který se ukrývá ve vlhčených ubrouscích, amoniak z čisticích přípravků nebo trichlorethylen, který se nachází i v tiskárenských inkoustech. Příklady bychom přitom mohli pokračovat ještě dlouho.

A jak zlepšit vzduch v domácnosti? Samozřejmě, nápomocné je pravidelné větrání. Kromě toho někteří sáhnou po různých čističkách vzduchu. V tomto směru jsou ale velkými pomocníky právě zmíněné rostliny. Které byste si určitě měli pořídit?

Aloe vera

Aloe vera, česky aloe pravá, představuje velmi známý sukulent, který se vyplatí pěstovat z mnoha důvodů. Kromě toho, že šťáva z jeho listů má hojivé účinky na pokožku, se tato rostlina podílí i na čištění ovzduší v interiéru.

Přispívá například k eliminaci zmíněného formaldehydu ze vzduchu, ale také benzenu. Aloe vera je navíc nenáročná na pěstování. Tento sukulent potřebuje slunce, ale s vodou to u něj nepřehánějte.

Tip pro vás: Pokojové rostliny do tmavých místností: Tyto neuhynou ani v temném koutě!

Aloe vera
Depositphotos

Lopatkovec

Další skvělou pokojovou rostlinou, která účinně čistí vzduch v domácnosti, je takzvaný toulcovka, latinsky Spathiphyllum. Zbavuje vzduch amoniaku, xylenu a trichlorethylenu, ale také přebytečné vlhkosti, čím bojuje proti nežádoucím plísním.

Lopatkovec patří mezi skutečně nenáročné rostliny, které jsou vhodné i pro začátečníky nebo pro ty, kteří nechtěně zničí každou květinu. Vaši domácnost ozdobí velkými zelenými listy a bílými květy.

Lopatkovec
Depositphotos

Zelenec

Pokud máte doma problém se špatným vzduchem, který může ovlivňovat rozvoj některých zdravotních problémů, můžete si pořídit také zelenec chocholatý, latinsky Chlorophytum comosum. Opět jde o nenáročnou okrasnou pokojovou rostlinu, která je charakteristická dlouhými a úzkými listy se žlutobílými pruhy.

Zelenec snižuje znečištění prostředí, odstraňuje formaldehyd i xylen. Tuto rostlinu navíc můžete pěstovat i v tmavších místnostech.

Podívej také: Filodendron druhy a pěstování: Kam ho v interiéru umístit?

Zelenec
pinterest.com/ayimalafloreria

Břečťan

Místo v tomto seznamu bezpochyby má i břečťan, který je podobně popínavý a táhlý jako předchozí zelenec. Obě rostliny si tak můžete zavěsit někam do místnosti, klidně i do koupelny.

Břečťan očistí vzduch nejen od některých zmíněných látek, ale také například pohlcuje výpary a částečky ve vzduchu z výkalů. Asi se budeme opakovat, ale i tato rostlina patří mezi odolné a nenáročné.

Břečťan
pinterest.com/ClassicComfortInteriors

Tchynin jazyk

Takzvané tchyniny jazyky, odborně sansevieria trojpásá, patří mezi nejoblíbenější a nejvíce pěstované pokojové rostliny. Hojně rozšířené byly v minulosti, ale i nyní se vracejí do módy.

Tato rostlina je charakteristická dlouhými mramorovanými a často žlutě lemovanými listy. Péče o ni opět není náročná. Má ráda světlo a spíše sucho. Místnost nejen zkrášlí, ale vzduch také zbaví škodlivin a toxických látek.

Podívej také: Květ "ženského štěstí" přináší své majitelce štěstí v lásce

Tchynin jazyk
Depositphotos

Nefrolepka

Pokud chcete přispět k tomu, aby bylo prostředí ve vašem domově čisté a zdravé, můžete to zkusit s pomocí nefrolepky vznešené. Ta nese latinský název Nephrolepis exaltata a patří mezi nejčastěji pěstované kapradiny. Je ideální i do interiéru.

Vzduch zbaví například formaldehydu a kromě toho ho také přiměřeně zvlhčí. Má ráda světlo, ale ne přímé slunce. Může být i ve stínu. Vyžaduje však dostatek vláhy, takže není úplně ideální pro ty, kteří zapomínají rostliny zalévat.

Nefrolepka
pinterest.com/MinimalistHomeVibes

Další přírodní čističky vzduchu do každé domácnosti:

  • Aglaonema,
  • Chamaedorea,
  • Ficus alii,
  • Rhapis,
  • Dracaena,
  • Areka.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE