Osvěžte si horké slunečné dny letními polévkami. V naší tradiční kuchyni sice nemívají své dlouholeté místo, ale za vyzkoušení minimálně stojí. Nezaberou vám totiž mnoho času na přípravu, nemusíte stát ani u zapnutého sporáku a přesto vás zasytí a ještě i potěší chuťové pohárky.
V polévkách, které jsme si pro vás na dnes připravili, léto dokonale pocítíte. Jsou osvěžující, hrají barvami a jako bonus vám do těla přinesou pořádnou dávku vitamínů.
Které polévky jsou na léto skvělou volbou?
K létu patří nejen zmrzlina či limonády, ale i lehké, studené polévky, které příjemně ochladí a zároveň nezatíží trávení. Vyhýbat se teplu neznamená rezignovat na chuť – právě naopak. Letní polévky nabízejí pestrou paletu barev, ovocných i zeleninových tónů a mohou být svěží náhradou za klasická jídla během horkých dnů.
V následujících receptech najdete kombinace, které vás možná překvapí – mango s kokosovým mlékem, řepa s křenem, či hrášek s mátou. Některé polévky jsou sladké, jiné slané, ale všechny mají společné to, že se výborně podávají studené a jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Stačí mixér, pár surovin a chuť objevovat.
FreepikZelené gazpacho
Ingredience:
- žlutý meloun
- okurky
- cibule
- avokádo
- česnek
- limetková šťáva
- balzamikový ocet (bílý)
- sůl, černý pepř
- větvička koriandru
- chilli paprička
- červená paprika na ozdobu
Postup: Vše spolu důkladně rozmixujeme, ochutíme solí a pepřem, ozdobíme koriandrem, případně také kousky melounu a červené papriky, dáme vychladit a tak podáváme.
Krém z hrášku s mátou
Ingredience:
mražený nebo čerstvý hrášek
zeleninový vývar
jarní cibulka
česnek
smetana nebo kokosové mléko
čerstvá máta
sůl, bílý pepř
pár kapek citronové šťávy
Postup: Na olivovém oleji osmahněte jarní cibulku a česnek. Přidejte hrášek a zalijte vývarem. Po krátkém vaření rozmixujte spolu s mátou a smetanou, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte teplé nebo vychlazené.
Letní ovocná polévka
Ingredience:
- jahody
- ananas
- mango, borůvky
- borůvky
- máta
- citronová a pomerančová kůra
- cukr
- limetková šťáva
- strouhaný zázvor
Postup: Nakrájené ovoce zalijte vodou, přidejte strouhanou kůru a chvíli povařte. Ovocný vývar dochuťte cukrem, limetkovou šťávou a zázvorem. Nechte ještě chvíli přejít varem, dejte vychladit a podávejte ozdobené mátou.
Studená okurková polévka s kefírem a koprem
Ingredience:
salátové okurky
kefír nebo podmáslí
citronová šťáva
kopr
česnek
sůl, mletý bílý pepř
pár kapek olivového oleje
Postup: Okurky nastrouhejte, přidejte prolisovaný česnek, citronovou šťávu, sůl a kopr. Zalijte kefírem, promíchejte a nechte alespoň hodinu chladit. Podávejte ozdobené koprem a kapkou olivového oleje.
FreepikJahodový krém
Ingredience:
- jahody
- pomerančová šťáva
- smetana ke šlehání
- vanilinový cukr
- čerstvá máta
Postup: Umyté a očištěné jahody rozmixujeme spolu s pomerančovou šťávou. Přidáme šlehačkovou smetanu ochucenou cukrem a čerstvou mátou, promícháme s jahodovou směsí a podáváme.
Krémová mango-polévka s kokosovým mlékem
Ingredience:
zralé mango
kokosové mléko
limetková kůra a šťáva
zázvor
máta
špetka chilli
Postup: Mango rozmixuj s kokosovým mlékem, přidej nastrouhaný zázvor, limetku a chilli. Podávej vychlazené s lístky máty a případně pár kapkami kokosového oleje.
FreepikTarator – studená bulharská polévka
Ingredience:
- okurky
- bílý jogurt
- olivový olej
- česnek
- drcené vlašské ořechy (2-3 lžíce)
- čerstvý kopr
- sůl
Postup: Okurky nakrájejte nadrobno, případně nastrouhejte, smíchejte s jogurtem. Ochutnejte prolisovaným česnekem, koprem, solí a přidejte také ořechy. Tarator dejte vychladit a podávejte studený. Před podáváním pokapejte olivovým olejem.
Studený česnekovo-bramborový krém
Ingredience:
vařené brambory
smetana nebo řecký jogurt
česnek
vývar
citronová šťáva
pažitka
sůl, pepř
Postup: Vařené brambory rozmixuj s vývarem, česnekem a jogurtem, dochuť citronovou šťávou. Nech vychladit a ozdob nasekanou pažitkou. Má jemně pikantní, ale osvěžující charakter.
FreepikStudená polévka z červené řepy
Ingredience:
- řepa
- brambory
- zeleninový vývar
- nastrouhaná okurka
- bílý jogurt
- citronová šťáva
- sůl, bílý pepř
- pažitka
- malý kousek čerstvého křenu
Postup: Nakrájenou řepu a brambory zalijte vývarem a uvařte do měkka. Rozmixujte, přidejte okurku a bílý jogurt. Ochutnejte citronovou šťávou, solí, křenem a pepřem. Podávejte studené.
Letní polévky jako malý zázrak do horkých dnů
Pokud se vám v horku nechce vařit, ale zároveň nechcete jíst jen studené sendviče, letní polévky jsou ideálním kompromisem. Rychlá, lehká a svěží jídla, která mohou být předkrmem, lehkým obědem i sladkým dezertem. Experimentujte s ovocem, zeleninou, bylinkami či jogurtem a objevte kouzlo sezónních chutí.
A co je na nich nejlepší? Dají se připravit předem, vychladit a podávat bez stresu, i když vám zazvoní nečekaná návštěva. Léto je obdobím uvolnění – a přesně takové by mělo být i vaření. Osvoboďte se od klasických představ a nechte se inspirovat každou lžící.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik