TOP letní polévky – zkusíš jahodovou nebo řepovou?

letní polévky

Osvěžte si horké slunečné dny letními polévkami. V naší tradiční kuchyni sice nemívají své dlouholeté místo, ale za vyzkoušení minimálně stojí. Nezaberou vám totiž mnoho času na přípravu, nemusíte stát ani u zapnutého sporáku a přesto vás zasytí a ještě i potěší chuťové pohárky. 

V polévkách, které jsme si pro vás na dnes připravili, léto dokonale pocítíte. Jsou osvěžující, hrají barvami a jako bonus vám do těla přinesou pořádnou dávku vitamínů.

Které polévky jsou na léto skvělou volbou?

K létu patří nejen zmrzlina či limonády, ale i lehké, studené polévky, které příjemně ochladí a zároveň nezatíží trávení. Vyhýbat se teplu neznamená rezignovat na chuť – právě naopak. Letní polévky nabízejí pestrou paletu barev, ovocných i zeleninových tónů a mohou být svěží náhradou za klasická jídla během horkých dnů.

V následujících receptech najdete kombinace, které vás možná překvapí – mango s kokosovým mlékem, řepa s křenem, či hrášek s mátou. Některé polévky jsou sladké, jiné slané, ale všechny mají společné to, že se výborně podávají studené a jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Stačí mixér, pár surovin a chuť objevovat.

zelená gazpacho
Freepik

Zelené gazpacho

Ingredience: 

  • žlutý meloun
  • okurky
  • cibule
  • avokádo
  • česnek
  • limetková šťáva
  • balzamikový ocet (bílý)
  • sůl, černý pepř
  • větvička koriandru
  • chilli paprička
  • červená paprika na ozdobu

Postup: Vše spolu důkladně rozmixujeme, ochutíme solí a pepřem, ozdobíme koriandrem, případně také kousky melounu a červené papriky, dáme vychladit a tak podáváme.

Krém z hrášku s mátou

Ingredience:

  • mražený nebo čerstvý hrášek

  • zeleninový vývar

  • jarní cibulka

  • česnek

  • smetana nebo kokosové mléko

  • čerstvá máta

  • sůl, bílý pepř

  • pár kapek citronové šťávy

Postup: Na olivovém oleji osmahněte jarní cibulku a česnek. Přidejte hrášek a zalijte vývarem. Po krátkém vaření rozmixujte spolu s mátou a smetanou, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte teplé nebo vychlazené.

Letní ovocná polévka

Ingredience: 

  • jahody
  • ananas
  • mango, borůvky
  • borůvky
  • máta
  • citronová a pomerančová kůra
  • cukr 
  • limetková šťáva
  • strouhaný zázvor

Postup: Nakrájené ovoce zalijte vodou, přidejte strouhanou kůru a chvíli povařte. Ovocný vývar dochuťte cukrem, limetkovou šťávou a zázvorem. Nechte ještě chvíli přejít varem, dejte vychladit a podávejte ozdobené mátou.

Studená okurková polévka s kefírem a koprem

Ingredience:

  • salátové okurky

  • kefír nebo podmáslí

  • citronová šťáva

  • kopr

  • česnek

  • sůl, mletý bílý pepř

  • pár kapek olivového oleje

Postup: Okurky nastrouhejte, přidejte prolisovaný česnek, citronovou šťávu, sůl a kopr. Zalijte kefírem, promíchejte a nechte alespoň hodinu chladit. Podávejte ozdobené koprem a kapkou olivového oleje.

jahodový krém
Freepik

Jahodový krém

Ingredience: 

  • jahody
  • pomerančová šťáva
  • smetana ke šlehání
  • vanilinový cukr
  • čerstvá máta

Postup: Umyté a očištěné jahody rozmixujeme spolu s pomerančovou šťávou. Přidáme šlehačkovou smetanu ochucenou cukrem a čerstvou mátou, promícháme s jahodovou směsí a podáváme.

Krémová mango-polévka s kokosovým mlékem

Ingredience:

  • zralé mango

  • kokosové mléko

  • limetková kůra a šťáva

  • zázvor

  • máta

  • špetka chilli

Postup: Mango rozmixuj s kokosovým mlékem, přidej nastrouhaný zázvor, limetku a chilli. Podávej vychlazené s lístky máty a případně pár kapkami kokosového oleje.

tarator
Freepik

Tarator – studená bulharská polévka

Ingredience: 

  • okurky
  • bílý jogurt 
  • olivový olej
  • česnek
  • drcené vlašské ořechy (2-3 lžíce)
  • čerstvý kopr
  • sůl

Postup: Okurky nakrájejte nadrobno, případně nastrouhejte, smíchejte s jogurtem. Ochutnejte prolisovaným česnekem, koprem, solí a přidejte také ořechy. Tarator dejte vychladit a podávejte studený. Před podáváním pokapejte olivovým olejem.

Studený česnekovo-bramborový krém

Ingredience:

  • vařené brambory

  • smetana nebo řecký jogurt

  • česnek

  • vývar

  • citronová šťáva

  • pažitka

  • sůl, pepř

Postup: Vařené brambory rozmixuj s vývarem, česnekem a jogurtem, dochuť citronovou šťávou. Nech vychladit a ozdob nasekanou pažitkou. Má jemně pikantní, ale osvěžující charakter.

polévka z červené řepy
Freepik

Studená polévka z červené řepy

Ingredience: 

  • řepa
  • brambory
  • zeleninový vývar
  • nastrouhaná okurka
  • bílý jogurt
  • citronová šťáva
  • sůl, bílý pepř
  • pažitka
  • malý kousek čerstvého křenu

Postup: Nakrájenou řepu a brambory zalijte vývarem a uvařte do měkka. Rozmixujte, přidejte okurku a bílý jogurt. Ochutnejte citronovou šťávou, solí, křenem a pepřem. Podávejte studené.

Letní polévky jako malý zázrak do horkých dnů

Pokud se vám v horku nechce vařit, ale zároveň nechcete jíst jen studené sendviče, letní polévky jsou ideálním kompromisem. Rychlá, lehká a svěží jídla, která mohou být předkrmem, lehkým obědem i sladkým dezertem. Experimentujte s ovocem, zeleninou, bylinkami či jogurtem a objevte kouzlo sezónních chutí.

A co je na nich nejlepší? Dají se připravit předem, vychladit a podávat bez stresu, i když vám zazvoní nečekaná návštěva. Léto je obdobím uvolnění – a přesně takové by mělo být i vaření. Osvoboďte se od klasických představ a nechte se inspirovat každou lžící.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE