Sezóna jahod je pro mnohé zahrádkáře vrcholem léta – vůně zralých plodů, sluncem zalité záhony a sladká chuť, která nelže. Ale co dělat, když je jich najednou příliš mnoho a hrozí, že se zkazí? Jednoduchá odpověď: zmrazit. Ale pozor – není jedno, jak to uděláte. Správné zmrazení rozhoduje o tom, zda si jahody po rozmrazení uchovají svou strukturu, chuť a vůni, nebo se promění na vodnatou kaši bez šarmu.
Proč se vyplatí jahody zmrazit a co s nimi dál?
Možná si řeknete – nač to všechno? V létě je máme všude, čerstvé, voňavé, sladké. Ale právě proto, že je máme tak hodně, je škoda je nevyužít naplno. Zmrazování není jen způsob konzervace – je to způsob, jak si odložit kousek léta na později.
Zamrazené jahody jsou zázrakem trpělivosti. Neposkytují okamžité potěšení jako čerstvé plody přímo ze zahrady, ale když po nich sáhnete v říjnu či v únoru, v momentě ožijí vzpomínky na slunce, zahradu, bzučení včel a špinavé prsty od červených šťáv.
Použití mražených jahod:
- Na domácí džem – přesně jak to dělají naše babičky či tchyně. Když mají po sezóně klid a čas, nemusí spěchat se zpracováním čerstvých plodů. Jahody z mrazáku sice pustí více šťávy, ale pokud se správně vaří, džem z nich může být výborný – sladký, aromatický, s plnou chutí.
- Do smoothie nebo ovocných kaší – přímo z mrazáku. Přidejte banán, trochu jogurtu a medu – a máte zdravou snídani nebo svačinu, i když jsou venku mrazivé teploty.
- Na koláče a bublaniny – rozmrazené jahody můžete přidat do těsta, koláčů, muffinů či na tvarohové zákusky. Pokud je před pečením jemně obalíte v mouce, nevpustí tolik šťávy do těsta.
- Na zmrzliny, sorbety a ledové dezerty – mražené jahody jsou dokonalý základ. Stačí je rozmixovat s trochou cukru nebo medu, kapkou citronu a máte zdravý sorbet bez konzervantů.
- Do teplých dezertů – jako ovocná omáčka na lívance, palačinky, pudink nebo krupicovou kaši. Stačí je trochu podusit s cukrem a trochou skořice.
A co je nejkrásnější? Mražené jahody nezpůsobují výčitky. Nemusíte je použít hned, nemáte strach, že se zkazí, a když přijde správná chvíle, máte doma zásobu, která čeká jen na to, aby vám připomněla, že léto sice odešlo – ale ne úplně.
FreepikNejlepší čas na zmrazení jahod
Čím čerstvější, tím lepší. Ideální je zmrazovat jahody hned po sběru, ten samý den. Plody, které už několik dní ležely v lednici, mohou být měkčí, vodnatější a méně aromatické. Pokud jste si je koupili na trhu, zkuste zjistit, kdy byly sbírány – čerstvě natrhané mají nejvíce chuti a nejméně poškození.
Nejvhodnější na zmrazení jsou středně velké, pevné a úplně zralé jahody bez skvrn či otlaků. Příliš velké plody mohou po rozmrazení změknout, menší zase mohou ztratit na výraznosti.
Jahody před mrazením umývejte šetrně
Před zmrazením jahody vždy opláchněte, ale nenamáčejte je zbytečně dlouho. Ideální je dát je do sítka a opatrně propláchnout studenou vodou. Po umytí je nechte dobře odkapat – a ještě lepší je rozložit je na čistou utěrku nebo papírové ubrousky, aby se zbavily zbytkové vlhkosti. Mokrý povrch totiž může způsobit, že se plody při mrazení slepí a vytvoří nehezký ledový blok.
Důležité: stopky a lístky odstraňte až po umytí. Tím zabráníte, aby jahody nasákly příliš mnoho vody během oplachování.
Celé nebo nakrájené? Jak jahody připravit na mrazení
Zde záleží na tom, jak je plánujete později používat. Celé jahody jsou skvělé do koláčů, smoothies nebo jako dekorace na dorty. Nakrájené plody se rychleji zmrazí i rozmrazí a jsou ideální například na džemy, do jogurtu nebo na přípravu rychlých dezertů.
Pokud chcete, můžete je před mrazením i lehce posypat cukrem – vytvoří si ochranný film a po rozmrazení budou šťavnatější. Ale pokud plánujete použít jahody do receptů, kde se přidává cukr, raději je nechte bez přídavků.
Trik, jak zabránit slepení jahod
Toto je trik, který vám ušetří hodně nervů při pozdějším používání: předtím, než jahody dáte do sáčků nebo nádob, rozložte je v jedné vrstvě na plech nebo tác a dejte do mrazáku alespoň na dvě hodiny. Když jsou už pevně zmrazené, dejte je do sáčků nebo nádob – díky tomu se neslepí a budete moci vybrat jen tolik, kolik právě potřebujete.
Do čeho jahody před mrazením zabalit?
Ideální jsou uzavíratelné plastové sáčky na mrazení (s hrubší fólií) nebo pevné plastové nádoby s víčkem. Sáčky šetří místo, nádoby zase chrání plody před otlaky. Nezapomeňte napsat datum zmrazení, abyste neztratili přehled.
Jak dlouho vydrží jahody v mrazáku? Zamrazené jahody byste měli spotřebovat do 8 – 12 měsíců. Čím dříve, tím lépe – s časem mohou ztrácet chuť a vůni. Nejchutnější jsou obvykle v průběhu prvních 6 měsíců po zmrazení.
Rozmrazování jahod má také svůj postup
Rozmrazujte je pomalu – nejlépe v lednici. Pokud potřebujete jahody rychle, můžete použít i pokojovou teplotu, ale počítejte s tím, že pustí více šťávy. U některých receptů – jako jsou smoothies nebo pečení – je ani netřeba rozmrazovat. Používejte je přímo zmrazené.
Zmrazování jahod je jeden z nejjednodušších a nejefektivnějších způsobů, jak si uchovat chuť léta na dlouhé zimní měsíce. Při troše péče a pozornosti se vám odmění krásnou barvou, vůní a chutí, která vám připomene sluncem zalitou zahradu i uprostřed ledna. Ať je každá lžička vaší mražené zásoby malou oslavou zahradnické trpělivosti a šikovnosti.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik