Je bezpečné pít včerejší kávu? Hrozí jen nevábná chuť, nebo i zdravotní problémy?!

včerejší káva

Dokážete si představit začít den bez kávy nebo si ji nedat po obědě? Někdy se však stane, že nás při pití kávy něco vyruší nebo ji prostě nedopijeme. Napadne nás dát si kávu do lednice. Co když ji tam však najdeme až na druhý den? Vylít náš oblíbený nápoj nebo si ho ohřát a pochutnat si? Co se stane, když káva zůstane stát do dalšího dne? Je včerejší káva bezpečná ke konzumaci?

Co se děje s kávou po čase?

První věc, kterou si na včerejší kávě všimnete, je změna chuti a aroma. Káva po několika hodinách začne oxidovat, což způsobí, že ztratí svěžest, komplexnost chuti a tu bohatou pěnu, kterou na ní tak milujete. Káva zhořkne, jakoby z pomsty, že jste ji dali stranou. Tento proces je způsoben reakcí mezi kávou a kyslíkem.

Obsahuje zapomenutá káva mléko či smetanu?

Není však káva jako káva. Pokud obsahuje mléko nebo smetanu, věci se zkomplikují. Mléčné produkty se při pokojové teplotě rychle kazí, už po dvou hodinách v nich vzniká ráj pro bakterie. Káva s mlékem, kterou necháte odloženou při pokojové teplotě do následujícího dne, je tedy rizikem. Čistá černá káva je sice odolnější, ale i ona může po čase začít lákat bakterie, zejména pokud je v teplém prostředí. 

Podívej se také: Velké chyby, kterých se dopouštíme při hádce s partnerem

A kofein? Kofein se zachová?

I když odstátá káva nechutná ani nevoní jako čerstvá, hladina kofeinu v kávě zůstává nezměněná. Kofein se v kávě nerozkládá ani po delší době, a tak ze včerejší kávy získáte stejnou dávku kofeinu jako z čerstvé, ale kromě kofeinu si možná vlijete do žaludku i několik bakterií. Co z toho plyne? Pokud jste milovník kávy, vždy je lepší si uvařit čerstvou.

Podívej se také: Jsou ve vašem okolí emoční upíři? Takto je poznáte!

rizika pití kávy
Depositphotos

Vliv kvality kávových zrn na trvanlivost kávy

I kvalita kávových zrn ovlivňuje, jak dlouho si káva udrží chuť a čerstvost po přípravě.

  • Zrna vyšší kvality, jako například čerstvě pražená speciální káva, mají nižší obsah různých nečistot a lepší chuťový profil, který se v nápoji udrží déle.
  • Jemněji pražená zrna mají obvykle lehčí a svěžejší chuť, která se rychleji ztratí ve srovnání s tmavěji praženou kávou.
  • Káva, která byla pražena dříve a je skladována příliš dlouho, začne ztrácet chuť dříve a rychleji oxiduje, což se po čase projeví i na chuti nápoje.

Máte čistý kávovar?

Během přípravy kávy se na vnitřních površích kávovaru usazují kávové oleje. Kávová usazenina v kávovaru může uvolňovat nežádoucí chutě do čerstvé kávy. Když káva stojí déle, tyto chutě se ještě více zvýrazní.

Pokud svůj kávovar nečistíte pravidelně (zejména nádržku na vodu a trubičky), může být kontaminován bakteriemi a plísněmi, což zvyšuje riziko, že se tyto mikroorganismy dostanou do kávy. I proto se může káva, kterou si odložíte na později, znehodnotit rychleji.

Dalším nepřítelem kávy je tvrdá voda. Tvrdá voda v kávovaru může vést k usazování vodního kamene. Kromě toho, že zhoršuje funkci kávovaru, minerály z vody ovlivňují chuť a celkovou kvalitu kávy, kterou si odložíte na později.

Podívej se také: Alchymie vůní: Průvodce mícháním esenciálních olejů v aromadifuzérech

Jak skladovat kávu, pokud ji chcete vypít později?

Pokud předpokládáte, že svou kávu nedopijete, je nejlepší uchovat ji v uzavřené nádobě v lednici. Takto vydrží i do následujícího dne, zejména pokud jde o černou kávu bez přidaného mléka. Pokud pijete kávu s mlékem nebo smetanou a necháte si ji na stole déle než dvě hodiny, nejrozumnější je takovou kávu už nekonzumovat.

Je bezpečné pít včerejší kávu?

Černá káva bez mléka může být technicky bezpečná, pokud jste ji v uzavřené nádobě uchovávali v lednici. Chuť však bude výrazně horší, proto ji mnozí raději vylijí a připraví si čerstvou. Jde jen o trochu vody a 7 gramů kávy. Nemusíte mít výčitky svědomí. Pokud máte právě chuť na kávu, žádná nechutná a nevoní lépe než ta čerstvá. Kávu s mlékem nebo smetanou, která na vás čekala při pokojové teplotě, raději nepijte. Mohly se v ní už rozmnožit bakterie. Pokud vám záleží na chuti a kvalitě nápoje, nejlepší volbou je vždy uvařit si čerstvou kávu.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE