Jak zabránit šedivění vlasů? Objev recept starověké Číny

Jak zabránit šedivění vlasů

Stejně jako vrásky jsou i šedivé vlasy viditelným a jasným znakem toho, že čas se nedá zastavit a my jednoduše stárneme. A je to fakt, který je prostě dán přírodou. Je to součást života a někdo to dokonce může vnímat jako krásnou součást života.

Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co ve skutečnosti způsobuje změnu barvy vlasů? Co způsobuje šedivění našich vlasů? A přemýšleli jste někdy také nad tím, jak takovému šedivění zabránit? Dá se vůbec předcházet šedivění vlasů?

Pokud bychom se chtěli naučit správnou péči o naše vlasy, mohli bychom nahlédnout do každodenních rituálů Číňanek, které jsou známé mnohakrokovou péčí o pleť, ale i o své vlasy. Co je tedy jejich tajnou zbraní a tajemstvím v boji za dokonalým vzhledem, pokud chtějí odložit barvení šedivých vlasů na později?

Podívejte se také na: Záděry na nehtech: Jak se jich navždy zbavit?

Faktory způsobující šedivění vlasů 

Je běžné, že naše vlasy ztrácejí pigment a stávají se šedivými. Znají to zejména ženy po třicítce. Avšak není nic neobvyklého, pokud najdete několik bílých vlasů na hlavě i v mladším věku. Předčasné šedivění vlasů není nic výjimečného. Proč tedy dochází ke ztrátě pigmentu ve vlasových folikulech? Které faktory způsobují, že se šedivé vlasy objeví dříve?

  • Nedostatek vitamínů – nedostatky vitamínu B6, B12, vitamínu D nebo E mohou přispět k předčasnému šedivění. Nedostatek těchto vitamínů ovlivňuje pigmentaci, proto při doplnění těchto vitamínů může dojít k obnově původní barvy vlasů. 
  • Genetická predispozice – jak je asi každému jasné, každý z nás má v sobě zakódovány základy, které mu byly předány předky. Proto je i předčasné šedivění zakořeněno někde uvnitř nás. 
  • Oxidační stres a šedivění – je způsoben nerovnováhou, když antioxidanty nejsou dostatečné na potlačení účinků volných radikálů. Při nadměrném působení volných radikálů dochází ke ztrátě pigmentu v pokožce (projevuje se vitiligo), což může nakonec ovlivnit i barvu vlasů. 
  • Kouření a šedivění – studie prokázala, že kuřáci mají 2,5krát vyšší tendenci šedivět mnohem dříve než nekuřáci.
  • Časté používání barev na vlasy – chemické barvy na vlasy mohou přispět k předčasnému šedivění, protože mnohé z nich obsahují škodlivé složky, které snižují tvorbu melaninu. Jedná se především o peroxid vodíku, který je součástí mnoha barev na vlasy. 

Doporučujeme: Šetrné odstranění umělých řas: Takto to zvládneš bez újmy!

Co způsobuje šedivění vlasů
Depositphotos

Stavikrv mnohokvětý a šedivé vlasy

Není vůbec překvapující, pokud řekneme, že šedivění vlasů můžete zmírnit a dokonce úplně zvrátit i prostřednictvím bylinek. Vždyť právě Číňanky využívají sílu bylinek ve všem. Jde o tradiční čínskou medicínu, která má obrovské účinky. Jen málokdo z nás si dokáže představit, co bylinky skutečně dokážou.

Z celé řady bylinek se zaměříme především na bylinku zvanou Fo-Ti, tedy stavikrv mnohokvětý (latinsky Polygonum multiflorum). Jde o populární čínskou bylinku, jejíž účinky se využívají již po staletí. Obsahuje velké množství minerálů, polyfenolů a dalších účinných látek, které mají regenerační a omlazující účinky, a dokonce je tato rostlina považována za elixír mládí a dlouhověkosti.

Stavikrv obsahuje silné antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí, podporují imunitní systém a potlačují negativní stresové faktory na organismus. V tradiční medicíně je tato bylinka využívána také při přechodových změnách u žen, kdy pomáhá harmonizovat emocionální rovnováhu. Zmírňuje klimakterické problémy bez užívání hormonální terapie.

Ale co vás určitě zajímá nejvíce, tak Číňané věří, že právě tato bylina dokáže vrátit vlasům jejich původní barvu, protože působí jako silný antioxidant, který bojuje proti šedinám. Také podporuje růst vlasů. Tuto bylinku dnes můžete nalézt v různých formách, například ve formě doplňků stravy, tinktur, ale i přímo ve vlasové kosmetice.

Černý sezam proti šedým vlasům 

Kromě této byliny se často v souvislosti se šedinami zmiňuje také černý sezam, který obsahuje poměrně velké množství železa, fosforu, vápníku a dalších důležitých prvků, které zlepšují krevní oběh, vyživují vlasy a zlepšují funkci vnitřních orgánů. Dokonce se černý sezam využívá k léčbě předčasných šedin.

Obecně se doporučuje zařadit do jídelníčku více potravin, které jsou bohaté na tmavé barvivo, nezáleží na tom, jakou barvu mají vaše vlasy. Přidejte černý sezam do jídelníčku co nejdříve.

Doporučujeme: Desatero krásné manikúry: Jak na domácí manikúru?

šedivění vlasů
Depositphotos

Jiné triky a babské rady proti šedivění vlasů: 

  • Čajový obklad: Černý čaj nebo šalvěj mohou vlasy ztmavit. Uvařte silný čaj nebo odvar ze šalvěje a nechte jej vychladnout. Tento roztok pak aplikujte na vlasy a nechte působit několik hodin nebo přes noc před umytím. Může dočasně změnit odstín šedivých vlasů a dodat jim tmavší nádech. 
  • Kokosový olej a citron: Trik na světlejší vlasy. Smíchejte teplý kokosový olej s několika kapkami čerstvé citronové šťávy. Aplikujte na vlasy, zejména na šedivé části, a nechte působit několik hodin. Kokosový olej je známý svými výživnými vlastnostmi a citron může podpořit lesk a živost vlasů. 
  • Amla (indický angrešt): Sušenou amlu smíchejte s kokosovým olejem a nechte směs několik dní odstát. Poté olej přeceďte a používejte na masáže pokožky hlavy a vlasů. Amla se tradičně používá k podpoře tmavších vlasů a zlepšení celkového zdraví vlasů. 
  • Kávový obklad: Připravte silný kávový nálev a nechte jej vychladnout. Poté jím opláchněte vlasy po šamponování. Káva může dočasně zvýraznit tmavé vlasy a poskytnout šedivým vlasům hlubší odstín. 
  • Voda z vaření brambor: Po uvaření brambor nevylévejte vodu. Jakmile vychladne, použijte ji k opláchnutí vlasů. Tento trik se tradičně používal k dodání tmavšího nádechu a lesku šedivým vlasům. 
  • Rozmarýnový a šalvějový odvar: Uvařte silný odvar z rozmarýnu a šalvěje a použijte jej k opláchnutí vlasů po umytí. Tato bylinná směs může pomoci postupně ztmavit šedivé vlasy a zlepšit celkový vzhled a zdraví vlasů. 
  • Henna: Henna může překrýt šedivé vlasy a dodat jim bohatý, červenohnědý až tmavý odstín. Použijte ji podle návodu na balení. Henna funguje jako přírodní barva na vlasy, která může šedivým vlasům dodat živější a tmavší odstín. 
  • Zdravá strava a vitamíny: Zajistěte, aby vaše strava byla bohatá na vitamíny a minerály, zejména na biotin, vitamín B12, železo a zinek, které jsou známé svou rolí ve zdraví vlasů. Zdravá strava může pomoci zlepšit celkovou kvalitu a zdraví vlasů.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE