Jak "snackovat" a zlepšit si při tom pleť?

výživa pro zdravou pleť

Krém, maska, podkladová báze, korektor na zakrytí kruhů pod očima, pudr, trochu rouge barvy na rty, řasenka a tužka na zvýraznění a dokreslení obočí. Et voilà, make-up je hotový! Ano, make-up způsobí, že naše pleť vypadá bezchybně a také nám dodá sebevědomí. Avšak jednu věc nemůžeme popřít. Krásný a přitažlivý vzhled začíná správnou výživou zevnitř.

Říká se, že jsme to, co jíme. To ovlivňuje nejen naši psychiku, ale i vzhled. Je to klišé, ale konzumace zdravých a výživných potravin může skutečně pomoci při dosažení zářivé a hydratované pokožky, pevných nehtů a lesklých vlasů. Potraviny působí zevnitř směrem ven, a právě na zevnějšku lze rozpoznat, co se děje uvnitř.

Největší nepřátelé pleti

Snad nikoho nepřekvapíme tvrzením, že pleti rozhodně neprospívá stres, nedostatek spánku či nezdravé jídlo. Největšími nepřáteli zdravého vzhledu pokožky jsou alkohol, rafinovaný cukr, příliš mnoho soli, jednoduché sacharidy, uzeniny, tučná strava a nasycené tuky. Vsadím se, že mnoho z vás ví, jaké to je, když se na pleti odrazí nadmíra sladkého jídla.

Někdy se problémy na tváři mohou objevit i po konzumaci příliš kořeněného nebo mastného pokrmu. Abyste se těmto problémům vyhnuli, je nesmírně důležité vybírat si kvalitní potraviny z ověřeného zdroje, které jsou vyrobeny bez chemických přísad, emulgátorů a barviv.

Velkým plusem v této oblasti je rostlinná strava, která dokáže vykouzlit zdravě vypadající vzhled. Na co by tedy vegani a vegetariáni měli dbát? A i když zrovna do zmíněných skupin nepatříte, tyto zdroje byste ve svém jídelníčku měli mít!

Nepřehlédněte: Jak zabránit šedivění vlasů? Objev recept starověké Číny

Zdravé domácí snacky
Depositphotos

Co by měl váš rostlinný jídelníček krásy obsahovat?

1. Vitamín E jako hlavní hrdina

Asi nejčastější příčinou, která způsobuje akné a vyrážky, je kravské mléko. Je to typický strašák, který dokáže způsobit mnoho nepříjemností. Kravské mléko obsahuje asi 15 různých přirozených kravských hormonů a aminokyselin. To vše následně zvyšuje riziko některých nádorových onemocnění, ale také akné.

Pokud máte problematickou pleť, můžete zkusit snížit konzumaci mléčných výrobků a nahradit je rostlinnou alternativou. Náhradou kravského mléka za rostlinný nápoj, například mandlové mléko, které je výborným zdrojem vitamínu E, nebo jakékoli jiné, rozhodně dopřejete pleti skutečné vitamíny.

Doporučujeme: Záděry na nehtech: Jak se jich navždy zbavit?

Hlavní zdroje vitamínu E
Depositphotos

2. Minerály pro každý den

Nesmíme zapomenout začlenit do pestré stravy také minerály. Důležitou složkou potravy musí být hořčík. Hořčík představuje důležitý minerál, který podporuje zdravé tkáně. Přirozenými zdroji hořčíku jsou banány, ale také mandle (ano, opět), které můžete snadno zařadit do svého jídelníčku například jako snack, připravit si zdravý mandlový koláč a nahradit klasickou mouku mandlovou, nebo je použít do smoothie. Pro milovníky kávy, kteří si chtějí ještě v letním období dopřát osvěžení, máme tip na čistě rostlinnou ledovou kávu s mandlovým mlékem.

3. Zdravé tuky

Pleti a celkově zdravému vzhledu prospívají potraviny, které obsahují selen, zinek a draslík. Mezi takzvanou "kosmetickou stravu" proto zahrnujeme i semínka (dýňová, lněná, slunečnicová atd.), olivy, ořechy či avokádo, které jsou nezbytné pro zdraví našich buněk a dosažení zářivé pleti. Pokud jde o omega-3 mastné kyseliny, které najdeme především ve vlašských ořeších, lískových ořeších, chia a lněných semínkách, tyto látky pleti velmi prospívají. Pro udržení pevných a krásných nehtů bez lámavosti je důležité zakomponovat do svého jídelníčku právě zinek a selen.

Bude vás zajímat: Země s nejkrásnějšími ženami na světě: Jsme mezi nimi i my?

Zdravý veganský salát
Depositphotos

Výborným zdrojem těchto minerálů jsou chutné para ořechy, nazývané také brazilské ořechy. Kešu oříšky zase obsahují množství antioxidantů a mědi, které výrazně prospívají zdraví a kráse pokožky, takže budete doslova zářit. Můžete je přidat do své ranní kaše nebo je smíchat s ostatními ořechy. Kešu oříšky také obsahují látky, které zabíjejí škodlivé bakterie způsobující akné. A nabízejí ještě jeden benefit, za který může zmíněná měď. Ta dodá vašim vlasům lesk, hladký povrch a sytější barvu.

Tipy, jak se vyhnout nezdravému mlsání

Často si to neuvědomujeme, ale právě mléčná čokoláda, příliš mnoho cukru v sladkém pečivu či cukrovinkách ovlivňuje nejen naši pleť. Naštěstí se nezdravému mlsání dá vyhnout několika způsoby.

Nesmrtelnou kombinací je spojení rostlinného jogurtu, případně smoothie, s čerstvou granolou. To si můžete kdykoli připravit i doma a vzít s sebou. A když už jsme u toho cukru, snídaňové cereálie většinou obsahují velké množství přidaného rafinovaného cukru, a to dokonce i ty s velkým nápisem „FITNESS“. Proto vždy čtěte složení!

Borůvkové overnight oats
Depositphotos

Další alternativou mohou být tzv. „overnight oats“ plné vápníku. Jsou jednoduchou volbou, jak se vyhnout rychlému snacku v podobě přeslazených tyčinek či pečiva. Pokud máte pocit, že nemáte čas, můžete si je připravit den předem a ráno si je vzít s sebou na cesty. O výživnou dávku potravin máte postaráno. Kromě toho se nebojte experimentovat a vytvářet vlastní recepty na domácí fitness tyčinky, které můžete mít v kabelce po celý den. Možností je opravdu nespočet.

Jak začít s jídelníčkem pro krásnou pleť?

Každá z nás touží být krásná a rády se staráme o svůj vzhled. Ale co naše vnitřní zdraví? Možná nejste zvyklé jíst všechny tyto potraviny denně, a to je v pořádku, i když by to pro vaše tělo bylo skvělé. Skutečně nám může redukce některých potravin v jídelníčku pomoci k lepší pleti. Na začátek si dopřejte tyto potraviny alespoň dvakrát či třikrát týdně, a postupem času je možná zařadíte do svého každodenního jídelníčku. Radost z toho nebude mít jen váš imunitní systém, ale také pleť. Nebojte se především zdravých tuků a pestré vyvážené stravy.

Kromě toho se nebojte vařit z čerstvých potravin a vždy, když máte čas, si najděte chvilku a připravte chutný domácí oběd, večeři či snídani. Nemusíte vymýšlet komplikované recepty, mnohem důležitější je pestrost stravy. I jednoduchá příprava může znamenat chutný a plnohodnotný oběd nebo večeři. Věřte nebo ne, vyplatí se to. A ještě jedno klišé: Ano, voda. Pijte hodně vody! Hodně.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE