Jak si vybrat dokonalé dámské sako? Takhle budeš vypadat nadčasově a šik!

dámské sako

S podzimní módou a chladnějšími dny přichází vrstvení. A co je vhodnější pro vrstvení než dobře padnoucí a elegantní sako? Jen máloco. Dámské sako je jedním z těch kousků oblečení, které nikdy nevyjde z módy. Opravdu nikdy. Je nadčasové, univerzální a okamžitě dodá outfitu šmrnc a eleganci.

Pokud hledáte způsob, jak investovat do svého šatníku a zároveň zůstat věrná svému stylu, dobře zvolené dámské sako je tou správnou volbou. Ale jak si vybrat to pravé, které vám dokonale sedne a vyjádří váš osobní styl? Pojďme se na to podívat společně.

Na co se při výběru dámského saka zaměřit?

1. Poznejte svůj typ postavy

Prvním a snad nejdůležitějším krokem při výběru saka je pochopení vašeho typu postavy. Různé střihy a styly totiž mohou zvýraznit nebo naopak potlačit některé rysy postavy. Pokud máte úzký pas a vyvážené proporce mezi boky a rameny, ideální pro vás bude sako s páskem nebo jemným vypasováním, které zvýrazní váš pas a zachová rovnováhu postavy.

Pokud jsou vaše boky širší než ramena, vyberte si sako, které přidá objem v horní části těla, například s výraznými rameny nebo detaily, jako jsou nášivky na ramenou. Máte širší pas a boky, ale štíhlé nohy? Vyberte sako s jednoduchým střihem bez přílišného zdůrazňování oblasti pasu. Delší sako s rovným střihem vytváří u této postavy lichotivý a vyvážený vzhled. Postava typu obdélník, tedy rovnoměrně rozložené proporce bez výrazného pasu, si zase žádá sako s vypasováním nebo s výraznými detaily v oblasti boků, které dodají ženskost.

Inspiruj se: Pouzdrová sukně – jak ji kombinovat? Máme skvělé tipy a inspirace!

Rosie Huntington-Whiteley
INSTAGRAM / @rosiehw

2. Důležitá je správná velikost

Správná velikost je u dámského saka klíčová. Sako by mělo dobře sedět na ramenou, aniž by vás omezovalo v pohybu. Rukávy by měly končit těsně u zápěstí a sako by mělo jemně kopírovat vaše tělo, aniž by bylo příliš volné nebo příliš těsné. I když neplánujete sako nosit zapnuté, doporučujeme ho při zkoušení zapnout, abyste správně odhadli jeho velikost.

Samozřejmě by váš šatník neměl postrádat dobré oversize sako, takže neváhejte zvolit i toto. Pokud chcete sako nosit i přes silnější svetry nebo více vrstev, ujistěte se, že máte dostatek prostoru v oblasti ramen a zad.

Petra Macková
INSTAGRAM / @pepamack

3. Materiál je také klíčový

Materiál, ze kterého je sako vyrobené, má zásadní vliv na to, jak vypadá a jak se v něm cítíte. Pro nadčasový a elegantní vzhled zvolte kvalitní materiály, jako je vlna, kašmír či hedvábí. Vlněná saka jsou ideální na podzim a zimu, zatímco lehké bavlněné nebo hedvábné materiály jsou perfektní na jaro a léto.

Navíc luxusní materiály, jako je kašmír, mohou ještě více zvýhodnit investici do saka, protože vydrží déle a i po letech bude vypadat skvěle. Pamatujte, že velkou roli hrají investice do kvality před kvantitou. Namísto nákupu pěti různých trendy blejzrů z fast fashion obchodu dejte přednost pomalé módě. Z dlouhodobého hlediska vám to ušetří čas i peníze.

Rosie Huntington-Whiteley
INSTAGRAM / @rosiehw

4. Vyberte neutrální barvy a univerzálnost

Pokud hledáte sako, které se bude hodit k různým outfitům a příležitostem, doporučujeme začít s neutrálními barvami, jako je černá, šedá, béžová nebo tmavomodrá. Tyto barvy se snadno kombinují a hodí se téměř ke všemu. Jsou dokonalým základem pro jakýkoli outfit. Pokud začínáte sbírat blejzry od nuly, jako první si pořiďte černé sako.

Černé nebo hnědé sako je skvělým základem, který můžete doplnit výraznými doplňky či šperky, pokud chcete svůj outfit oživit. Později můžete přidat námořnické nebo šedé sako. Tyto varianty jsou o něco méně formální, díky čemuž jsou ideální pro neformálnější příležitosti, jako je oběd s klienty.

Bude vás zajímat: Význam nošení prstenu podle prstů na ruce

Hanna Schönberg
INSTAGRAM / @hannaschonberg

5. Experimentujte se vzory a střihy

I když jsou klasické neutrály skvělým základem, nebojte se občas vystoupit ze své komfortní zóny. Kostkovaná nebo pruhovaná saka mohou působit velmi sofistikovaně, zejména v kombinaci s jednoduššími kousky. Střihy jako oversized saka jsou v posledních letech velmi trendy a dodávají ležérní, ale stále elegantní vzhled. Například kostkované sako může být skvělým oživením klasického kancelářského outfitu.

 

6. Zvažte příležitost, pro kterou sako potřebujete

Při výběru saka je důležité zohlednit, na jaké příležitosti ho plánujete nosit. Potřebujete ho na pracovní schůzky nebo hledáte něco ležérnějšího na volný čas? Formální události a akce si vyžadují elegantní a strukturované modely, zatímco na každodenní nošení jsou skvělou volbou uvolněnější a pohodlnější modely s volnějším střihem.

Petra Macková
INSTAGRAM / @pepamack

Miroslava Dobiš a Michael Kovačik
INSTAGRAM / @fashionspy.sk

7. Vrstvení jako klíčový prvek stylu

Jedním z velkých módních trendů posledních let je vrstvení. Ach, ano! Dámské sako je skvělým prvkem pro tvorbu vrstveného outfitu. Můžete ho nosit na košile, roláky či lehké svetry. V chladnějších měsících ho můžete kombinovat s kabátem nebo tlustší šálou. Budete vypadat božsky! Garantujeme vám, že vrstvení je jedním z nejlepších způsobů, jak dosáhnout sofistikovaného outfitu a zároveň si zachovat pohodlí v proměnlivém počasí.

Rosie Huntington-Whiteley
INSTAGRAM / @rosiehw

8. Doplňky, které dotvoří outfit

K dokonale zvolenému saku patří také promyšlený výběr doplňků. Masivní šála nebo výrazná kabelka mohou sako povýšit na úplně jinou úroveň. Pokud zvolíte jednoduché sako, můžete si dovolit výraznější doplňky a naopak. Kombinace minimalistického saka s barevnými doplňky je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak dosáhnout moderního a zároveň nadčasového outfitu.

Petra Macková
INSTAGRAM / @pepamack

Mnoho z nás ví, že výběr dokonalého dámského saka či kabátu vyžaduje čas a pozornost. Avšak správně zvolený kousek vám může sloužit roky. Nikdy nevyjde z módy a je vhodný pro každou příležitost.

Pokud se řídíte výše uvedenými radami, tedy znáte svou postavu, vybíráte kvalitní materiály a myslíte na všestrannost a styl, jste rozhodně na správné cestě. Takže příště, když budete ráno stát před skříní a přemýšlet, co si obléci, nezapomeňte, že dokonalé sako je odpovědí na otázku, jak být vždy elegantní a připravená na... cokoliv!

Zdroj úvodnej fotky: INSTAGRAM / @pepamack, INSTAGRAM / @rosiehw

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE