Proč nevěsta hází kytici? Poznej historii tohoto zvyku!

tradice házení svatební kytice

V mnoha evropských zemích a v Severní Americe se na svatbách dodržuje zajímavá tradice. Po obřadu nebo na svatební hostině nevěsta hodí svou kytici za záda do davu svobodných dívek. Ta, která kytici chytí, se prý první vdá nebo se vdá do roka. Proč nevěsta hází kytici? Jak tato tradice vznikla?

Při pátrání po vzniku této tradice se dostáváme až do středověku, kdy svatební den a krásná nevěsta byly ryzím symbolem štěstí. A jak to už bývá, pověrčiví svatebčané, a zejména pak dívky toužící po sňatku, chtěli kousek tohoto svatebního štěstí získat pro sebe.

Tip pro vás: Květinové korunky na každé roční období: Kterou si vybereš?

Začalo to svatebními šaty 

Jedním ze symbolů svatebního štěstí byly samozřejmě svatební šaty nevěsty. Svatba ve středověku byla jedinečnou událostí, a nevěsta tedy vůbec nepočítala s tím, že by si šaty ponechala. Základ tradice házení kyticí začal tím, že nevěsta utíkala před svobodnými dívkami. Ty si chtěly domů na památku a také pro štěstí vzít kousek, alespoň malý „zdrap" nevěstiných svatebních šatů. Někdy postačil malý proužek látky nebo malá šňůrka, někdy nevěsta o své krásné šaty nadobro přišla a skončila oblečená v cárech.

Přečti si: Nejkrásnější svatební účesy této sezóny – v kurzu jsou elegantní ohony i svůdné vlny

nevěsta hodí svou kytici
Canva

Dvě teorie

Dále se o tradici házení kyticí rozvíjejí dvě teorie. První souvisí se zvyšováním ceny šatů, kdy si je nevěsta chce zachovat na památku, případně je předat jako dědictví své budoucí dceři. Pro zvědavý dav svobodných dívek a žen se začínají používat jiné předměty. Házelo se např. podvazkem, ale to se ukázalo jako nepraktické. Některé dívky totiž tolik toužily po záruce štěstí na svou vlastní svatbu, že se nevěstě pokoušely podvazek sundat dříve, než přišel vhodný čas. Tak se postupně přešlo k házení kytice.

Druhá teorie vzniku tradice házení kytice vypráví, že nevěsta zahodila svatební kytici, aby odlákala pozornost dívek a sama mohla utéct a uchovat si své svatební šaty vcelku. Květina totiž symbolizovala plodnost a znamenala vynikající návnadu pro všechny přítomné ženy.

Doporučujeme: Historie svatební kytice a její význam: Proč je oknem do duše?

Kdy házet svatební kytici?
Canva

Svatební kytici chci na památku

Američanky, které si chtějí svatební kytici ponechat na památku, si nechávají v květinářství vyrobit přesnou repliku své kytice, kterou pak použijí na házení do davu. Svoji originální svatební kytici si tak nevěsta může usušit a uchovat na památku.

Tradice a skutečnost

Pokud začneme pátrat po pravdivosti a spolehlivosti této květinové věštby, narazíme na problém. Existují dokonce dívky, kterým se už několikrát podařilo kytici chytit, ale jejich svatba je zatím v nedohlednu. Na hod svou vlastní svatební kyticí stále čekají.

Kdy házet svatební kytici?

Pokud se rozhodnete pro házení svatební kytice na své svatbě, správně načasujte tuto „aktivitu“. Kytice se správně hází po obřadu a zejména po fotografování. Nevěsty většinou volí házení kytice během volné zábavy, jako součást programu. Proč? Hlavně proto, že se kytice může při hodu mírně poškodit nebo úplně zničit.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE