Čaj z majoránky - babiččin lék na všechno?! Sleduj, co dokáže!

Majorán, zelený majorán... Tato bylinka je tak skvělá, až si vysloužila samostatnou lidovou píseň, která patří mezi populární a oblíbené hlavně na zábavách. Majorán představuje nenáročnou bylinku, kterou si můžete jednoduše vypěstovat i na balkóně nebo zakoupit v sušené formě téměř v každém obchodě s potravinami.

Není to jen bylinka, ale také koření, které se používá k obohacení chuti různých jídel. Například v některých krajích přidávají majorán do poctivého guláše a někde zase k ozvláštnění chuti masa.

 

S majoránem jsou spojeny i různé historky. Již starověcí Řekové věřili, že má majoránka velkou sílu a dokáže ženě prozradit, kdo bude jejím manželem. Podle pověry by si měla dívka do postele vzít majorán a Afrodita jí prozradí, za koho se vdá. Na Slovensku by zase podle pověry měla žena k vienku dostat vázanku majoránu, aby měla dobré manželství.

Neměli bychom zapomínat ani na jeho léčivé účinky, na které nedali dopustit naše babičky. Dokonce je tato bylinka oblíbená i ve farmaceutickém průmyslu, proto ji přidávají do různých bylinkových čajů určených k zlepšení trávení, nebo do kapek či tinktur. Skvělou volbou je majoránkový čaj. Kdy pomůže majoránkový čaj? A jak majoránkový čaj připravit? Poznejte léčivé účinky majoránky!

Podívejte se také na: Opečený česnek: Tohle dokáže s tělem do 24 hodin!

 

čaj z majoránky

Zdroj: Depositphotos

Majoránka a majoránkový čaj a jeho účinky

Chuť majoránkového čaju si možná pamatujete z dětství. Možná vám ho také maminka předepsala v případě nachlazení. Majorán totiž disponuje antiseptickými, antibakteriálními, antimykotickými a antivirovými účinky.

Proto je vhodné dopřát si čaj z něho i v případě chřipky (respirační problémy), horečky, migrény a bolesti hlavy či dokonce i při bolesti zubů, kloubů a svalů.

Léčebné účinky majoránového čaje podle tradiční medicíny:

  • Majorán je zároveň považován za mírné sedativum a diuretikum, které se používá při špatném trávení, ale i nervové slabosti.
  • Pití čaje z majoránky vám pomůže uklidnit žaludek a trávicí systém, zmírnit nadýmání a žaludeční křeče.
  • Majorán a látky v něm obsažené zvyšují sekreci žaludeční šťávy, podporují tvorbu žluči a uklidňují trávení a pomáhají zlepšit trávení.
  • Protizánětlivé účinky: Majorán obsahuje látky, které mají potenciální protizánětlivé vlastnosti, což může být prospěšné při stavech způsobených zánětem, jako je artritida.
  • V lidovém léčitelství majoránka pomáhá při chorobách horních dýchacích cest.
  • Výpar čistí dýchací cesty. Odvar je vhodné přidat i do koupele, a to v případě revmatických problémů a bolestí.
  • Majoránkový čaj si „naordiňte“ i v případě, kdy jste rozčílení nebo jste ve stresu. Jeho vlastnosti vás uklidní a zmírní napětí, které pociťujete.
  • Nápoj uvolňuje nervový systém.
  • Jeho další výhodou je posílení kardiovaskulárního systému, díky čemuž přispívá k snížení krevního tlaku, brání hromadění cholesterolu a zlepšuje krevní oběh.
  • Může pomoci, pokud je problémem nespavost. Díky svým uklidňujícím vlastnostem může čaj z majoránu podpořit lepší spánek a pomoci při nespavosti.

Jak připravit majoránkový čaj na kašel a jiné potíže

Potřebujeme:

  • 1 lžičku majoránu
  • horká voda / vroucí (asi 250 ml)

Příprava: Sušený zahradní majorán zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat 8 až 10 minut. Procedíme. Můžeme podávat 1 šálek denně při nadýmání, žaludečních křečích nebo migrénách. Vůně majoránkového čaje také uklidňuje nervy.

Při kašli a respiračních potížích přidejte po mírném ochlazení také kvalitní med a čerstvou citronovou šťávu. Majoránkový čaj s medem je skvělým podporným prostředkem při virových onemocněních.

Zajímavost: Je cizrna nejzdravější luštěnina na světě? Zjisti, jaké přínosné účinky nabízí!

 

majorán

Zdroj: Shutterstock®

Kdo by se měl vyhnout čaji z majoránky?

V první řadě to jsou těhotné ženy, které by měly omezit používání majoránky ve své kuchyni. Stejně tak byste měli omezit pití majoránkového čaje. Ten totiž může způsobit kontrakce dělohy a vyvolat tak předčasný porod.

Stejně jako v případě jiných bylinkových čajů platí, že byste ho neměli pít v velkém množství. Nejvhodnější je maximálně 3 šálky čaje denně. Bylinkové čaje totiž mohou vážně poškodit játra! Také se nedoporučuje kombinovat čaj s některými druhy léků. Pokud nějaké užíváte, je nejlepší poradit se se svým lékařem ohledně vhodnosti pití čaje z majoránky.

RADA NAD ZLATO: Vypestujte si vlastní zahradní majorán

Pokud ještě ve svém domě nepoužíváte tuto bylinku jako koření nebo jako lék, rychle to napravte. Majoránka je totiž nenáročná na pěstování - vypěstujte si majoránku na kuchyňské desce, na balkóně nebo v zahrádce. Zasaďte si ji ve větším množství a usušte si ji do zásoby. V zimě si její zásoby oceníte například při nachlazení nebo chřipce, kašli, ale i při nadýmání a migréně.

RADY: Vyzkoušejte také esenciální olej z majoránu.

Majoránkový esenciální olej je v aromaterapii velmi ceněný pro své uklidňující, zahřívající a terapeutické vlastnosti. Jeho sladká, bylinná vůně může mít pozitivní vliv na fyzické i emocionální zdraví.

Takovéto inhalování majoránky může pomoci snižovat pocity stresu a úzkosti. Uklidňující účinky oleje na nervový systém mohou přispět k pocitu relaxace a pokoje. Vůně majoránkového oleje může pomoci při dosahování emocionální rovnováhy, zmírnění pocitů smutku a zlepšení nálady.

Majoránkový olej je známý svou schopností podporovat lepší kvalitu spánku. Aromaterapie s majoránkovým olejem může pomoci uvolnit dýchací cesty a zmírnit symptomy spojené s nachlazením, chřipkou a jinými respiračními obtížemi.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE