Triky na rychle se mastící vlasy: Díky těmto přírodním prostředkům zapomenete na mastné kořínky!

mastné vlasy příčiny

Mastné vlasy dokážou někdy pořádně znepříjemnit den. Ráno se těšíte z čerstvě umyté hřívy, která však večer už tak svěže nevypadá. K boji proti mastění vlasů nejčastěji používáme různé šampony a jiné přípravky z drogerie. Řešením a záchranou však mohou být i mnohé suroviny, potraviny či bylinky, které najdete klidně i ve své ledničce či zahrádce. Ty jsou často dokonce účinnější než zakoupené produkty.

Pokud i vás trápí rychle se mastící vlasy, nezoufejte. Máme pro vás pár rad, jak přírodními cestami prodloužit svěžest a čistotu vašich vlasů! Která kombinace bylin pomůže? Nebo je lepší volit esenciální oleje? A která surovina z kuchyně pomáhá na mastné vlasy? Více v článku!

Doporučujeme: 4 věci, kvůli kterým stárneš rychleji během spánku

Jaké jsou příčiny mastných vlasů?

Na pokožce hlavy se nachází mnoho mazových žláz, které produkují maz. Ten se následně dostává na povrch, kde zabraňuje vysychání vlasů i pokožky a zároveň poskytuje ochranu před slunečními paprsky. To znamená, že jeho tvorba je důležitá a nezbytná, ale pokud dojde k jeho nadprodukci, způsobí to nemalé problémy.

Pokožka hlavy se začne nezdravě mastit a póry se ucpávají. Silná vrstva mazu dusí vlasové kořínky a způsobuje nepříjemný vzhled mastných vlasů. Ve většině případů jsou mastné vlasy spíše kosmetickým problémem než zdravotním. Někdy je však časté mastění způsobeno například hormonálními poruchami, které by se rozhodně neměly brát na lehkou váhu.

Mezi další možné příčiny nadměrného maštění patří stres, genetická predispozice, nesprávné stravovací návyky či špatná péče. Vlasy se rychleji mastí po fénování horkým vzduchem, nadměrném vysušování pokožky hlavy a používání nevhodných kosmetických přípravků. Také vlasům neprospívá časté česání nebo dotýkání se vlasů a jejich prohrabávání rukama.

Domácí triky na mastné vlasy:

1. Máta – bylinná pomoc na mastné vlasy

Mátové listy jsou velmi účinné při redukci mazu, takže jsou jasným kandidátem v boji proti mastným vlasům. Díky svým stahujícím účinkům dokonale zbaví pokožku hlavy nadměrné mastnoty. Několik větviček čerstvé máty zalijte horkou vodou a nechte louhovat kolem 15 minut. Můžete použít i sušené lístky byliny.

Odvar po vylouhování sceďte a nechte vychladnout. Následně ho můžete použít při mytí vlasů. Vlasy si umyjte šamponem jako obvykle a propláchněte je touto mátovou vodou. Kondicionér tentokrát zkuste vynechat.

2. Citron a ocet – skvělé domácí prostředky proti mazu

Citron nebo ocet mají podobné stahující účinky jako máta. Alespoň jednu z těchto surovin určitě doma najdete, takže si z ní snadno připravíte účinný kyselý oplach. Ten je skvělým pomocníkem zejména tehdy, když potřebujete, aby vám vlasy zůstaly svěží co nejdéle.

Šťávu z jednoho citronu smíchejte v misce s vodou a po umytí vlasů šamponem je opláchněte touto směsí. Místo citronu můžete použít i zmíněný ocet. Nakonec nezapomeňte vlasy důkladně opláchnout vlažnou vodou. Tato kombinace navíc dodá vlasům zářivý lesk.

Podívej se: 5 chyb při používání tělového krému, kterým se určitě vyhněte

Jedlá soda a citron
Depositphotos

3. Esenciální tea tree olej – pro zdravé vlasy

Esenciální čajovníkový olej je známý svými blahodárnými účinky na lidský organismus. Pokud vás trápí mastné vlasy, zkuste si tímto olejem vylepšit vlasovou kosmetiku.

Přidejte ho buď do šamponu určeného přímo na mastné vlasy, nebo do jakéhokoli jiného šamponu. Tea tree olej navíc podpoří růst a regeneraci vlasů a zlepší stav pokožky hlavy. Vyzkoušet ho můžete i při problémech s lupy.

4. Jedlá soda – levná ingredience na odmaštění vlasové pokožky

Jedlá soda má v domácnosti skutečně všestranné využití. Při problémech s rychle se mastícími vlasy zkuste smíchat tři lžíce jedlé sody se stejným množstvím vody a vzniklou směs aplikujte na pokožku hlavy.

Nechte působit 15 minut, opláchněte a poté ještě umyjte šamponem. Soda účinně odmašťuje vlasy i v kombinaci s citronem. Můžete ji dokonce přidat do běžného šamponu. Vaše vlasy budou nejen důkladně čisté, ale i nadýchané, lesklé a bez lupů.

5. Vaječný bílek – dobrá volba do domácí masky na vlasy

Vejce jsou skvělou surovinou na výrobu domácích masek pro různé typy vlasů. Důležité je vybrat správnou část vejce, aby vlasy dostaly přesně to, co potřebují. Pro normální vlasy můžete použít celé vejce. Suché vlasy vyživí žloutek a pro mastné vlasy je ideální bílek.

Podle délky vašich vlasů oddělte jeden nebo dva bílky, vyšlehejte je a naneste od kořínků až po konečky. Nechte působit klidně až 30 minut a poté důkladně opláchněte vlažnou vodou. Tuto masku můžete vylepšit přidáním pár kapek citronové šťávy nebo lžičkou jedlé sody.

6. Jojobový olej – olej, který pomáhá na mastné vlasy

Proti mastným vlasům můžete bojovat i pomocí některých rostlinných olejů. Ano, může to znít zvláštně, ale mnoho z nich dodá vlasové pokožce potřebnou výživu. Například jojobový olej přímo ovlivňuje snížení produkce mazu a tím zabraňuje nadměrnému mastění.

Dvě polévkové lžíce tohoto oleje smíchejte s několika kapkami již zmíněného esenciálního tea tree oleje a vmasírujte do vlasů. Tuto kúru můžete na pokožce hlavy nechat několik hodin. Stejně účinný je i olej z hroznových semínek, který podporuje mikrocirkulaci a omezuje tvorbu mazu.

Tip pro vás: Co dělat a co nedělat, pokud chcete zdravější, pevnější a silnější vlasy?

Aloe vera
Depositphotos

7. Gel z Aloe vera – posílí vlasy

Tlumení produkce mazu lze dosáhnout také pomocí gelu z rostliny aloe vera. Několik čajových lžiček kvalitního gelu přimíchejte do šamponu a touto směsí si umyjte vlasy jako obvykle. Můžete přidat i pár malých lžiček citronové šťávy.

Nechte působit dvě minuty a opláchněte. Gel lze použít i do kondicionéru nebo místo vlasové masky. Aloe vera zajistí vašim vlasům zdraví a sílu. Pravidelným používáním kvalitního gelu z této rostliny dosáhnete lesklých vlasů bez lupů, které se mnohem méně mastí.

8. Černý čaj – tlumí mazové žlázy

Před klasickým mytím zkuste vlasy opláchnout šálkem vychladlého černého čaje. Ten totiž obsahuje třísloviny, které účinně stahují póry a omezují produkci mazu. Nechte černý čaj na vlasech působit pět minut, poté si je umyjte šamponem na mastné vlasy.

Klidně můžete použít šampon obohacený tea tree olejem. Tento postup pravidelně opakujte, ideálně dvakrát až třikrát týdně. Pokud máte velmi světlé vlasy, raději použijte heřmánkový čaj. Ten dodá vlasům zářivý lesk, aniž byste se museli bát nežádoucího ztmavení.

9. Jablečný ocet – pročistí vlasovou pokožku

Jablečný ocet důkladně pročisťuje vlasovou pokožku a zbavuje ji odumřelých buněk. Snižuje nadměrnou produkci mazu, odstraňuje lupy a vlasům dodává zdravý lesk. Viditelně vyhlazuje vlasovou strukturu.

Do 1 l vody přidejte 100 ml jablečného octa a použijte tento roztok na finální opláchnutí vlasů po umytí šamponem. Poté můžete pokračovat s kondicionérem. Jablečný ocet nepoužívejte na vlasy v nezředěné formě a vyhněte se jeho nadměrnému používání.

Co nedělat při mastných vlasech?

  • Nepřehánějte to s mytím mastných vlasů – Mytí vlasů každý den může stimulovat mazové žlázy k ještě větší produkci mazu. Zkuste omezit mytí na každé dva až tři dny.
  • Nepoužívejte horkou vodu – Příliš horká voda může vysušovat pokožku hlavy, což vede ke zvýšené produkci mazu. Při mytí vlasů upřednostněte vlažnou nebo chladnější vodu.
  • Neaplikujte kondicionér na pokožku hlavy – Kondicionér používejte pouze na konečky vlasů, protože nanášení na kořínky může přispět k rychlejšímu maštění.
  • Nečešte vlasy příliš často – Časté česání může přenášet maz z pokožky hlavy po celé délce vlasů, což způsobí jejich mastnější vzhled.
  • Nehrabejte si rukama do vlasů – Časté dotýkání se vlasů rukama přenáší na ně oleje z pokožky rukou, což urychluje jejich mastění.
  • Nepoužívejte příliš mnoho stylingových produktů – Gely, spreje, oleje nebo pěny mohou vlasy zatěžovat a podporovat mastění. Používejte je s mírou a pouze v případě potřeby.
  • Neignorujte výměnu povlaků na polštáře – Pravidelně měňte povlaky na polštáře, protože zbytky mazu z pokožky hlavy se na nich mohou usadit a přenést zpět na vlasy.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE