DIY Domácí tekutý aviváž s vůní citronu a hřebíčku – jak si ji jednoduše vyrobit?

Aviváže jsou běžnou součástí pracího procesu, protože zlepšují měkkost tkanin, snižují statickou elektřinu a především dodávají prádlu příjemnou vůni. Samozřejmě, i když mnozí milují voňavé prádlo, není vždy vhodné sáhnout po aviváži. Nepoužíváme ji při praní funkčního oblečení, ručníků nebo výrobků z mikrovlákna a stejně tak bychom měli být opatrní i při praní dětského oblečení.

Avšak, v ostatních případech si mnozí ani nedokážou představit, že by spustili pračku bez přidání voňavé aviváže. Navzdory jejich popularitě však nesmíme zapomínat na to, že mnohé komerční aviváže obsahují chemické složky, které mohou vyvolávat alergické reakce a podráždění kůže, což je zvláště nežádoucí u citlivé pokožky. Alternativou je tedy v první řadě výběr vhodné aviváže, nebo je také možností výroba vlastní.

Výroba domácí aviváže nabízí alternativu, která je nejen šetrnější k naší pokožce, ale i k životnímu prostředí. Využitím přírodních surovin, které často najdeme přímo v našich domácnostech, můžeme vytvořit produkt, který je efektivní, ekonomický a ekologický. Máte doma ocet a jedlou sodu? Jistě ano!

Příprava takovéto aviváže je jednoduchá a její výsledný efekt vás přesvědčí, že domácí řešení mohou být stejně účinné jako ty kupované. Jak si připravit aviváž s vůní citronu a hřebíčku? Pojďme na to!

Doporučujeme: Kvete ti orchidej? Díky tomu poroste jako z vody! Vyzkoušej!

Na domácí aviváž bez chemie potřebujeme: 

  •     3,7     l octa     
  •     500     ml jedlé sody     
  •     20     kapek citronového esenciálního oleje     
  •     20     kapek hřebíčkového esenciálního oleje     

TIP: Pokud se vám nelíbí právě tato vůně, experimentujte. Můžete vyzkoušet kombinaci citronového a levandulového esenciálního oleje, která se pro prádlo perfektně hodí.

Podívej také: Bobkový list: S jeho pomocí se zbavíš bolesti i kašle!

Domácí aviváž

Zdroj: Depositphotos

Výroba domácí tekuté aviváže 

Příprava ekologické domácí aviváže bez chemikálií a dráždivých látek je úplně jednoduchá. Připravíme si vhodnou nádobu na míchání, do které nalejeme požadované množství octa. Následně postupně přidáváme jedlou sodu (sodu bikarbonu). Dobře promícháme, aby se jedlá soda rozpustila. Nakonec přidáme i esenciální olej.

Roztok nalijeme do vhodné nádobky, ve které chceme domácí aviváž skladovat. Uchováváme v dobře uzavíratelné nádobě po dobu maximálně tří měsíců.

Jak domácí aviváž používat? Na jedno praní prádla dávkujeme 60 až 125 ml domácí ekologické aviváže.

TIP: Pokud chcete, aby vaše domácí aviváž vypadala jako ta z obchodu, přidejte do směsi 500 ml kondicionéru na vlasy.


Anketa: POUŽÍVÁŠ PŘI PRANÍ AVIVÁŽ?

Odpovedal 1 čitateľ

100%
0%
0%
0%
0%
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE