7 signálů, že vaše tělo trpí nedostatkem bílkovin

nedostatek bílkovin v těle

Známe různé příčiny nedostatku bílkovin, přičemž nejčastější je jejich nedostatečný příjem ze stravy. Z tohoto hlediska jsou více ohroženi vegani či vegetariáni, kteří si nedávají pozor na složení stravy, kterou konzumují.

Kromě toho mohou nedostatek proteinů způsobit i některé nemoci, například onemocnění jater, a také problémy s absorpcí živin v trávicím traktu. A jak vlastně našemu tělu škodí nedostatek bílkovin?

Tip pro vás: Jak probíhá gastroskopie? Zbavte se obav, ale připravte se!

1. Nadměrná únava a slabost 

Bez dostatečného příjmu bílkovin nedokáže naše tělo správně fungovat. To se může projevit různými zdravotními obtížemi. Jedince může v první řadě trápit nadměrná únava a celková slabost.

Pokud se necítíte odpočatí ani po dostatečně dlouhém spánku nebo si potřebujete zdřímnout i během dne, zkuste ve své stravě zvýšit podíl bílkovin. K nedostatku energie se navíc může přidat náladovost a neschopnost zvládat stres.

2. Nadměrný hlad 

Typickým projevem nedostatečného příjmu proteinů je také nadměrný hlad. Jedinec má přitom často chuť právě na sladké. Pokud totiž nemáme ve stravě dostatek bílkovin, má to negativní vliv i na hladinu glukózy v krvi.

Pokud si například dopřejeme snídani chudou na bílkoviny, snadno se může stát, že se hladina krevního cukru dostane do nerovnováhy. Člověk se pak jen těžko brání návalům vlčího hladu a chuti na sladké dobroty.

Doporučujeme: Česnekový čaj a jeho účinky: Neuvěřitelné, co všechno dokáže!

příčiny nedostatku bílkovin
Canva

3. Zpomalené hojení ran

Bílkoviny se nacházejí v každé buňce lidského těla. Mnohé z nich mají právě stavební funkci. Nacházejí se v tkáních, kůži, kostech i svalstvu. Kromě toho jsou nezbytné i pro obnovu těchto struktur.

Při jejich nedostatku se může stát, že různá poranění se jednoduše hůře hojí. Člověk se tak po úraze může zotavovat mnohem delší dobu. Také je takový jedinec náchylnější k tvorbě zlomenin či poranění svalů a podobně.

4. Problémy s vlasy, nehty a pokožkou

Jak jsme zmínili již výše, proteiny se ukrývají v každé buňce lidského organismu. Jsou přítomné i ve vlasech, pokožce a nehtech. Pokud svému tělu nedopřejeme dostatek bílkovin, výsledkem mohou být různé kosmetické i zdravotní problémy. Velmi časté je nadměrné vypadávání a postupné řídnutí vlasů.

Vlasy také mohou být celkově nekvalitní a velmi lámavé. Podobně se zhoršuje i kvalita nehtů. Pokožka bývá při deficitu bílkovin nadměrně suchá až praskající. Pro udržení si své krásy je tak nezbytné konzumovat dostatek zdrojů bílkovin.

5. Zhoršená imunita

Dalším signálem nedostatečného příjmu bílkovin je zhoršená imunita. Jedinec může být náchylnější na různé infekce a mohou se mu častěji vracet nemoci.

Mnohé bílkoviny totiž mají i obrannou funkci. Jsou nezbytné při tvorbě protilátek. Pokud si tedy chcete budovat dobrou obranyschopnost, nezapomeňte jíst hodně bílkovin. Do jídelníčku se vyplatí zařadit živočišné i rostlinné zdroje bílkovin.

6. Problémy se soustředěním a fungováním mozku

Deficit bílkovin v organismu má negativní vliv i na funkci a činnost mozku. Pokud chceme, aby naše mozkové funkce pracovaly správně, musíme denně přijímat dostatek proteinů.

V opačném případě nás může potrápit zhoršená paměť, problémy s učením nových věcí i soustředěním. Snadno může dojít až ke ztrátě motivace, což negativně ovlivňuje výkon v práci či ve škole.

Doporučujeme: 9 potravin, které okyselují náš organismus – dávejte si na ně pozor!

Problémy se soustředěním
Depositphotos

7. Ztráta a ochabnutí svalstva

Nakonec může nedostatečný příjem bílkovin způsobit i ztrátu svalstva a jeho ochabnutí. Proteiny jsou totiž pro růst a udržování svalstva jednoduše nezbytné.

O to větší důraz na příjem bílkovin by si měli dávat pohybově aktivní jedinci i sportovci. Bez dostatku bílkovin není možné budovat svalovou hmotu. Tělo může být slabé a neschopné podat lepší fyzický výkon.

Nejlepší zdroje bílkovin:

Předejděte problémům spojeným s nedostatkem bílkovin ve stravě. Toto jsou nejlepší zdroje bílkovin, které si můžete doplnit konzumací správných potravin:

  • vejce, 
  • tvaroh, 
  • cottage cheese,
  • drůbeží maso, 
  • hovězí maso, 
  • ryby, 
  • mořské plody, 
  • tofu, 
  • luštěniny, 
  • tempeh.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE