Vyvážená snídaně je nejlepším startem dne. Doporučuje se, aby obsahovala podíl bílkovin, zdravých tuků a samozřejmě vitamínů v podobě ovoce a zeleniny. Někdy si však můžeme dopřát i „cheat day“, kdy se za zbytečné sacharidy nebudeme trestat.
Začněte tento den francouzskými toasty, které vás zasytí a zaručeně si pochutnáte. Od klasických, které máte za pár minut opečené na pánvi, až po smažené rolky plněné čokoládovým krémem. Tyto jsou spíše dezertem než snídaní, takže jimi potěšte rodinu třeba po víkendovém obědě.
Je to velmi jednoduchý a rychlý dezert, kterým určitě nikdo nepohrdne. Jak připravit chutné francouzské toasty? Máme pro vás hned několik receptů, které rozhodně musíte vyzkoušet!
Doporučujeme přečíst: Recept na zdravé palačinky z ovesných vloček a bez cukru
TOP recepty na francouzské toasty:
1. Jednoduché francouzské toasty s ovocem a javorovým sirupem
- Toastový chléb, vánočka nebo jiné pečivo
- 3 velká vejce
- Trochu mléka nebo smetany na šlehání
- 1 PL cukru
- 1 ČL skořice
- Máslo na smažení
- Lesní ovoce
- Javorový nebo čokoládový sirup
POSTUP: V míse smícháme vejce s mlékem (smetanou), cukrem a mletou skořicí. Kousky chleba namáčíme ve vaječné směsi a postupně opékáme na dobře vyhřáté pánvi na středním plameni. Toasty ozdobíme ovocem, případně si ještě můžeme zredukovat lesní ovoce a udělat tak kyselou omáčku. Dochutíme javorovým nebo čokoládovým sirupem.
Doporučujeme přečíst: Banánovo-ovesné lívance – zdravý a chutný start do nového dne
2. Zapečený francouzský toast á la žemlovka
- Vánočka, sendvičový chléb (případně jiné pečivo)
- 4 vejce
- 300 ml mléka
- 100 g cukru
- Vanilkový extrakt
- Ovoce (jablka, borůvky, jahody...)
- Čokoládové čipsy
- Máslo na vymazání formy
- Javorový sirup na ozdobení
POSTUP: Pečivo nakrájíme na kostky a uložíme do vymazané formy. V míse smícháme vejce, mléko, cukr a vanilkový extrakt. Pokud použijeme v receptu jablka, je vhodné zvýraznit jejich chuť skořicí. Touto směsí zalijeme kousky pečiva tak, aby všechno nasáklo tekutou směs. Na vrch naskládáme ovoce a čokoládové čipsy.
Toast pečeme asi 35-40 minut v troubě předehřáté na 180°C. Podáváme polité javorovým sirupem nebo vaší oblíbenou polevou.
Doporučujeme přečíst: Recept na domácí pribináček z tvarohu a smetany – chutí ani cenou se mu ten z obchodu nevyrovná!
3. Smažené french toast rolky
- Plátky sendvičového chleba
- Čokoládový krém (čokoládová pomazánka)
- Ovoce (například jahody)
- 3 vejce
- Trochu mléka
- Máslo na smažení
- Skořicový cukr na posypání
POSTUP: Z plátků sendviče odřízneme okraje a jemně je vyválíme. Potřeme čokoládovým krémem a navrstvíme nakrájené ovoce. Vejce rozšleháme a přidáme k nim mléko. Sendvič zabalíme do rolky, obalíme ve vaječné směsi a smažíme na rozpuštěném másle. Hotové rolky na závěr obalíme ve skořicovém cukru.
Podívejte se také na: Nejlepší recepty z listového těsta: TOP pochoutky do vaší kuchařky
4. Banánové pečené toasty
- Plátky toastového chleba
- 2-3 vejce
- 3 PL mléka
- 1/2 KL skořicového cukru
- 1 banán
- 2 PL čokoládové pomazánky
- Olej
- Moučkový cukr
POSTUP: V misce vyšleháme vejce vidličkou, následně přidáme mléko a skořicový cukr. Toastové chleby potřeme čokoládovou pomazánkou, na ně položíme kolečka banánu a přikryjeme druhým toastovým chlebem.
Přitlačíme a toast namočíme z obou stran do vyšlehaného vajíčka. Na pánvi opečeme z obou stran na středním ohni. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.