Vánoce si bez tradičního bramborového salátu nedokáže představit většina z nás. Je to skvělá příloha k rybě nebo chutnému masu při štědrovečerním stole. Většina z nás si však v salátu dopřává i velké množství majonézy, která obsahuje velmi mnoho tuku. Vyzkoušejte zdravější alternativy salátů, které chutnají stejně dobře a po jejich snědení nemusíte mít výčitky svědomí.
Který bramborový salát ve zdravější verzi vyzkoušíte tyto Vánoce vy? Bude to recept na salát se smetanou a jogurtem místo majonézy nebo zkusíte dokonce vánoční salát bez brambor? Které zdravější varianty potěší vaše chuťové pohárky? Neváhejte zkusit všechny recepty!
Zdravý bramborový salát bez majonézy s kysanou smetanou a bílým jogurtem
- 1 kg brambor
- 1 cibule
- 340 g sterilizovaného hrášku a mrkve
- 340 g sterilizované kukuřice
- 3 polévkové lžíce kysané smetany
- 3 polévkové lžíce bílého jogurtu
- 3 polévkové lžíce hořčice
- 1 vejce
- sůl
- mletý černý pepř
Postup: Brambory a vejce uvaříme ve vroucí vodě a nakrájíme na kostičky. Poté k nim přidáme hrášek, mrkev a kukuřici a dobře promícháme. V druhé misce si smícháme kysanou smetanu, jogurt, hořčici a nálev z hrášku. Celou směs přilijeme k bramborám a promícháme. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
„Bramborový“ salát bez brambor se celerem
- 2 celer
- 2 mrkve
- 2 vejce
- 1 cuketa
- 3 sterilizované okurky
- 200 g bílého jogurtu
- 1 polévková lžíce hořčice
- sůl
Postup: Tento bramborový salát je trochu netradiční, protože hlavní ingredience brambory, v něm nejsou. Nahradí je cuketa a celer. Jako první uvaříme celer, mrkev, cuketu a vajíčka. Ingredience nemají být rozvařené, aby si v salátu zachovávaly svůj tvar.
Po uvaření je necháme vychladit a nakrájíme na menší kostičky. Poté je smícháme, přidáme nadrobno nakrájené okurky, přimícháme bílý jogurt, hořčici a dochutíme solí.
Freepik.comFit bramborový salát s cizrnou
- 1 kg brambor
- 300 g cizrny
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 1 petržel
- 340 g sterilizované kukuřice
- 250 g bílého jogurtu
- 200 g sterilizovaných okurek
- 2 polévkové lžíce hořčice
- mletý černý pepř
- sůl
Postup: Nejprve dáme vařit brambory, mrkev, petržel a cizrnu. Pokud jste cizrnu namočili na noc do vody, stačí ji vařit 20 minut. Během vaření nakrájíme na drobné kostičky okurky a cibuli. Když jsou suroviny uvařené, brambory nakrájíme na menší kostičky, s nimi i mrkev a petržel. Poté všechny ingredience spolu promícháme, přidáme jogurt, hořčici, dochutíme solí a pepřem a dáme na 6 hodin vychladit do ledničky.
Zdravý vánoční salát bez majonézy s avokádem
- 1 kg brambor
- 2 avokáda
- 2 mrkve
- 200 g sterilizované kukuřice
- 150 g sterilizovaných okurek
- 1 šalotka
- šťáva z 1 citronu
- mletý černý pepř
- sůl
Postup: Brambory a mrkev uvaříme ve vodě, necháme vychladnout a nakrájíme na menší kostičky. Avokádo vydlabeme a rozmačkáme vidličkou na jemnou pastu. Přidáme šťávu z citronu, aby avokádo nezhnědlo, a promícháme. K nakrájeným bramborám a mrkvi přidáme sterilizovanou kukuřici, nadrobno nakrájené okurky a šalotku. Na závěr vše smícháme s připraveným avokádovým krémem. Dochutíme solí a pepřem. Před podáváním necháme salát vychladit alespoň 2 hodiny.
Vánoční salát s jablky a cottage cheese
- 1 kg brambor
- 2 jablka (nejlépe sladkokyselá)
- 150 g cottage cheese
- 200 g sterilizovaného hrášku
- 200 g sterilizované kukuřice
- 3 sterilizované okurky
- 1 cibule
- 2 polévkové lžíce hořčice
- šťáva z 1/2 citronu
- mletý černý pepř
- sůl
Postup: Brambory uvaříme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kousky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Cibuli a sterilizované okurky nakrájíme nadrobno. V misce smícháme brambory, jablka, sterilizovaný hrášek, kukuřici, okurky a cibuli. Přidáme cottage cheese a hořčici. Dochutíme solí, pepřem a vše dobře promícháme. Salát necháme vychladit alespoň 2 hodiny, aby se chutě propojily.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com