Psychopati v zaměstnání: Toto je 7 povolání, ve kterých je jich nejvíce

Psychopati v zaměstnání

Představa, že psychopati jsou jen násilníci a vrazi, přičemž většina z nich sedí ve vězení, je zcela mylná. Mnoho psychopatů je naopak mimořádně společensky i kariérně úspěšných, umí se efektivně etablovat, a možná jen pár lidí z jejich blízkého okruhu ví o jejich skutečné a pravé podstatě.

V článku o tom, jak odhalit manipulátora, jsme již nastínili jednu ze zásadních vlastností, kterými psychopati disponují. Manipulují druhými i proto, aby se snadno dostali ke svým cílům, například i k práci (nejlépe takové, ve které mohou mít moc) nebo už k povýšení v konkrétní práci.

Psychopati rozhodně patří mezi toxické lidi a někdy se jim vyhnout může být poměrně těžké. Dnes si zodpovíme otázku, ve kterých zaměstnáních je výskyt psychopatů častější. Ve kterých povoláních můžeme narazit na nejvyšší výskyt psychopatů?

Co je psychopatie a kdo je psychopat? 

Psychopatie je porucha osobnosti charakterizovaná specifickými rysy a chováním. Psychopat je osoba, která vykazuje výrazné charakteristiky psychopatie, jak jsou definovány v psychologických a psychiatrických kritériích. Jak se chová psychopat? Osoby s psychopatií často vykazují nízkou empatii, resp. nedostatek empatie, manipulativní chování, sebestřednost (egocentrismus), chybějící výčitky a nedostatek viny nebo lítosti.

Také mají vysoké sebevědomí a emoce prožívají povrchově. Může se objevit asociální chování. Tato porucha je často zkoumána v kontextu forenzní psychologie, protože může být spojena s vyšší pravděpodobností kriminálního chování, ale ne každý s psychopatií se dopouští trestných činů. Psychopatie je diagnostikována pomocí různých klinických nástrojů.

Nepřehlédni: Proč ženy nechtějí mít děti? Podívejte se na důvody současného trendu

Co je psychopatie
Depositphotos

Závratná kariéra psychopatů

Na první a často i na druhý či x-tý pohled mohou být psychopati opravdu těžko odhalitelní. Dokonce s tím mají někdy problém i personální pracovníci či méně zkušení psychologové. Psychopati dokážou svým chováním zmást i je, protože jsou velmi flexibilní a umí na sebe „vzít podobu beránka“ na dlouhou dobu.

Dokáží si jednoduše okamžitě nasadit masku, která je pro ně v daném okamžiku nejvýhodnější a hrají s ní opravdu uvěřitelné divadlo. Zejména ve společnosti a práci úspěšní psychopati jsou mistři ve přetváření se. Může se stát psychopat vůdcem? Samozřejmě! Psychopat dokáže být šarmantní, zábavný, charizmatický, umí dobře předstírat zájem o ostatní a v neposlední řadě může být i opravdu úspěšný v práci, kterou vykonává.

A proč může být kariéra psychopatů závratná a postupovat raketovým tempem? Dalo by se říci, že jim přeje i současná doba, kdy se právě zejména od vedoucích pracovníků vyžaduje takový psychologický profil, kterým disponují právě oni.

Jsou mimořádně cílevědomí, sebevědomí, nebojí se riskovat, jednají rychle, nemají trému (ani soucit)... K tomu možná dodat, že jim do karet hraje i schopnost, že vědí přesně, co chtějí ostatní lidé slyšet a stejně tak umí přirozeně a pohotově reagovat.

Psychopati mezi pracovníky různých odvětví

Podívejme se na sedm pracovních pozic, v rámci kterých je výskyt psychopatů zvýšený. Pozor však, neznamená to, že se v těchto zaměstnáních uplatňují jen lidé s poruchou osobnosti, to rozhodně ne. Jak u jiných témat, ani zde nelze všechny házet do jednoho pytle. Vždyť nakonec jak se říká – výjimka potvrzuje pravidlo!

1. Generální ředitel / vrcholový manažer

Vysoká koncentrace moci a peněz, to jsou důvody, proč to na vysokých manažérských pozicích psychopaty přímo překypuje. Odborníci z oblasti psychologie je nazývají také korporátními psychopaty. Tato oblast je jako šitá na prosazení se jejich povahových rysů, díky kterým se dostávají na výsluní, ale zároveň s sebou dokážou stáhnout dolů a potápět celé firmy.

Podle psychologické studie se na těch nejvyšších manažérských pozicích v rámci korporací vyskytuje až trojnásobně více psychopatů než v běžné populaci.

Vybrali jsme: Co prozrazuje tvar zadku o osobnosti? Je toho víc, než si myslíš!

politik
Depositphotos

2. Politik

Kevin Dutton ve své knize s názvem Moudrost psychopatů zmíní také jednu nesmírně lákavou oblast, na kterou jsou psychopati svými vlastnostmi dokonale vybaveni. Je jí politika, což asi ani není příliš překvapující fakt.

Autor v knize odhaluje a hodnotí psychopatické rysy, a to počínaje panovníky v dávných dobách přes diktátory až se dostává i k významným politickým vůdcům dnešních dnů. V jeho výčtu se nacházejí i jména jako Donald Trump či Hillary Clintonová.

3. Právník

Právnická kariéra je pro psychopaty rovněž atraktivní, přičemž výrazný úspěch mohou dosáhnout například na advokátní pozici, a to i díky jejich schopnostem, jako je emoční odstup, schopnost rychlého reagování, sebevědomí nebo šarmantní působení na druhé.

4. Prodavač

Obchodnické pozice jsou pro osoby, které mají psychopatické sklony, zlatým dolem, ze kterého umí opravdu šikovně těžit. Ideální je pro ně i to, že v tomto případě často jdou sami za sebe, neboť to obvykle není velmi týmová práce, což jim maximálně vyhovuje. Dokonale v tomto povolání využijí i svou schopnost sebeprezentace a cílevědomosti s ostrými lokty.

5. Novinář / žurnalista

Obecně vzato se i mezi pracovníky v médiích (ať už jde o televizi nebo rozhlas) vyskytuje více psychopatů, než je běžné. A nejde jen o novináře v první linii, kteří shromažďují fakta a pro prosazení se potřebují také schopnosti, jako je pohotovost, neústupnost nebo dokonalá práce s publikem. Nezapomínejme také na to, že jsou rádi viděni.

Zaujme tě: Tápeš, jak si vybrat brýle? Zkus to podle typu obličeje!

policajt
Depositphotos

6. Policajt

Kde ještě najdeme psychopatické osobnosti ve vyšší míře? Více psychopatů se nachází i na policejních či vojenských pozicích. Nevadí jim totiž ani nebezpečné a život ohrožující situace. Někdy se v nich až vyžívají a výhodou je jistě to, že během nich zachovávají ledový klid a jednají s chladnou hlavou.

7. Chirurg

V obecném lékařství je psychopatů minimum, ale více se jich nachází na pozicích chirurgů. Zde jim do karet hraje fakt, že i v kritických situacích zachovávají klid a i když mají v podstatě život člověka ve svých rukách, jsou od tohoto pocitu odstřiženi a maximálně soustředěni na problém, který musí vyřešit. A ani ruka se jim přitom nezatřese.

Desítku povolání s vyšším výskytem psychopatů uzavírají tato: kněží a duchovní, šéfkuchaři, úředníci.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE