Pletení je IN! Účinky této činnosti tě dostanou a budeš to chtít zkusit i ty

Pletení a jeho účinky

Blíží se čas chladnějších dnů a stále více času budeme trávit v interiéru. Jak si vyplnit volný čas? Pokud chcete dělat něco smysluplného, zkuste pletení! Věděli jste, že může mít sílu zahánět deprese a úzkosti? Pletení je jednoduchým cvičením, jehož pozitivní vlastnosti znaly už naše prababičky. Výhody, které pletení přináší, vás možná překvapí. Pojďte se spolu s námi podívat na to, proč se vyplatí pletení vyzkoušet!

Tip pro vás: Módní tipy pro plnoštíhlé ženy – díky těmto radám budeš vypadat vždy perfektně!

Pletení kdysi a dnes – nejen užitečný koníček, ale i domácí terapie

To, že pletení patří mezi uklidňující činnosti, ví snad každá žena, která někdy pletla. V minulosti se pletení věnovaly ženy nejen proto, že děti potřebovaly svetr s moderním vzorem, muži nové ponožky, a pokud zbyl čas, upletly si svetr i pro sebe. Pletly také proto, že si tím krátily čas a přišly na jiné myšlenky. Byl to koníček, který spojoval ženy v domácnosti. Dnes už neplatí pravidlo, že pletou jen šikovné ženy v domácnosti. Dnes se pletení věnují i muži.

Ekologický přístup k okolí díky pletení

Pletení není jen kreativní činnost, ale také způsob, jak přispět k udržitelnosti a ochraně životního prostředí. Tím, že si vytváříte vlastní oblečení nebo doplňky, snižujete svou závislost na masově vyráběných produktech, které často vznikají za cenu vysokých ekologických nákladů. Ručně pletené kousky jsou trvanlivé a mohou nahradit rychlou módu (fast fashion), která vede k nadměrnému odpadu a znečišťování planety.

Navíc, pokud si vyberete přírodní a ekologické materiály, jako je organická bavlna, vlna nebo recyklovaná příze, ještě více podpoříte trvale udržitelný způsob života. Pletení tak představuje nejen cestu k relaxaci, ale také k ekologičtějšímu přístupu k okolí.

Pletení – jóga pro mozek

Hladce – obrace. Dvě kouzelná slova, která přinesou vaší mysli klid a mír. Pletení a háčkování je in. Ať už za to může tvrzení vědců, že tyto dvě činnosti pomáhají uvolňovat endorfiny a tím zahánět špatnou náladu, nebo prostě jen touha žen vyrábět si originální domácí šály, pletení nebylo nikdy populárnější.

Pletení je dnes považováno za formu meditace a uklidňující na něm je to, že stále opakujete stejné jednoduché vzory. Přesně to samé děláte i při józe. Spojení jógy s pletením je ve světě velmi oblíbené. Mnohé ženy, které se živí pletením, se vrhly na jógu, aby si uvolnily ztuhlá záda a zápěstí

Doporučujeme: Silonky bez děr: Tipy, jak prodloužit jejich životnost a předejít poškození

Pletení
Depositphotos

Blahodárné účinky pletení:

  • zlepšení psychického stavu,
  • zvýšení soustředěnosti a vnímavosti,
  • rozvoj jemných motorických schopností,
  • posílení kreativity,
  • rozvoj trpělivosti a vytrvalosti,
  • budování sebeúcty.

Pletení a paměť

Pletení je činnost, která pozitivně ovlivňuje paměť, zejména u starších lidí. Při pletení člověk musí udržovat v paměti různé vzory, počítat oka a sledovat, kde se v projektu nachází. Tyto aktivity stimulují kognitivní funkce mozku, což vede ke zlepšení krátkodobé i dlouhodobé paměti.

Řešení problémů spojených s pletením, jako je oprava chyb ve vzoru, přispívá k lepšímu udržení a využití informací. Navíc výzkumy ukazují, že pravidelné zapojování se do aktivit, které vyžadují mentální stimulaci, jako je pletení, může snížit riziko vzniku demence.

Pletení a jemná motorika

Pletení je vynikajícím cvičením pro jemnou motoriku, protože zapojuje prsty a ruce do přesných a opakovaných pohybů. Tyto pohyby zlepšují koordinaci mezi očima a rukama, stejně jako obratnost prstů. Pro děti, které teprve rozvíjejí motorické dovednosti, může být pletení velmi přínosné, protože podporuje rychlejší rozvoj těchto schopností.

Pro starší lidi pletení pomáhá udržovat pružnost a pohyblivost rukou, což může oddálit nebo zmírnit problémy spojené s artritidou či ztuhlostí kloubů. Zlepšování jemné motoriky je obzvláště důležité při každodenních činnostech, jako je psaní, manipulace s předměty a jiné manuální úkoly.

Podívej se také: Význam nošení prstenu podle prstů na ruce

Jak plést
Pinterest.com/craftpatch/

Rychlý návod na jednoduchou šálu

Na tuto šálu budete potřebovat:

  • Klubka vlny
  • 1 pár 15mm pletacích jehlic
  • Jehlu na šití

Postup výroby:

1. Delší kus vlny spojíme do dvou a uděláme volnější uzel.

2.-4. Udělejte tolik uzlů, kolik chcete mít šířku šály. Jeden po druhém navlékněte na jehlici a jemně utáhněte. Jehlici s budoucí šálou držte v levé ruce, prázdnou jehlici v pravé ruce.

5. Pokračujte podvazkovým stehem. Vložte pravou jehlici do prvního stehu na levé jehlici zleva doprava.

6. Omotejte vlnu kolem pravé jehlice ve směru hodinových ručiček.

7. Vytáhněte jehlici k sobě pod steh na levé jehlici. Ujistěte se, že se vám oka nevyvlékají.

8. Opakujte kroky 5.-7. pro každý steh v řadě. A máme první řadu hotovou!

9. Pokračujte v pletení všech stehů v každé řadě.

Náš tip: Když vám dojde první klubko vlny, jednoduše k němu přilepte druhé a pokračujte, dokud šálu nedokončíte. Nakonec stačí jen sešít začátek šály s koncem.

Pletení jako módní trend

V posledních letech se pletení stalo více než jen zábavou pro babičky – proniklo i do světa módy a mezi mladé lidi. Ručně pletené kousky jsou stále více oceňovány nejen pro svou jedinečnost, ale i pro trvanlivost a autenticitu. Mnozí módní návrháři, jako například Stella McCartney nebo Prada, začleňují pletení do svých kolekcí a vytvářejí luxusní pletené modely, které ovlivňují trendy na světových módních přehlídkách.

Domácí produkty na míru (handmade) zažívají obrovskou renesanci, protože lidé touží po originálních kouscích s osobním dotekem. Handmade oblečení také odráží stále rostoucí důraz na udržitelnost a pomalou módu (slow fashion), čímž se pletení stává nejen tvořivým, ale i ekologickým způsobem, jak být součástí módního světa.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE