Mini kobližky z horkovzdušné fritézy – ty musíš vyzkoušet!

Mini kobližky z horkovzdušné fritézy

Mini koblihy jsou oblíbeným sladkým pokušením, které milují děti i dospělí. Pokud však chcete omezit množství oleje a stále si pochutnat na nadýchaných a voňavých koblikách, horkovzdušná fritéza je skvělým řešením. Tento recept je jednoduchý, rychlý a výsledek vás překvapí. Koblihy budou měkké, sladké a jemně křupavé na povrchu – a to vše bez smažení v litrech oleje.

Suroviny na mini koblihy z horkovzdušné fritézy:

  • 140 g hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva 
  • 140 g sladkého bílého jogurtu (nepoužívejte řecký typ)
  • špetka soli
  • 2 lžičky skořice
  • na obalování koblih po upečení – 4 lžíce krystalového cukru smíchaného se skořicí podle chuti

Postup přípravy mini koblih

V misce smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Suché ingredience promíchejte, aby se rovnoměrně rozložily. Poté přidejte bílý jogurt a vypracujte hladké, jemně lepivé těsto. Pokud je příliš suché, můžete přidat kapku mléka, ale mělo by držet tvar a být pružné.

domácí koblihy
Freepik.com

Tvarování a pečení mini koblih v horkovzdušné fritéze

Z připraveného těsta vytvořte malé kuličky přibližně ve velikosti vlašského ořechu. Pokud se vám těsto lepí na ruce, můžete si je jemně pomoučit nebo zvlhčit vodou. Hotové kuličky naskládejte do košíku horkovzdušné fritézy tak, aby se nedotýkaly. Pečte při teplotě 180 °C přibližně 8 – 10 minut, přičemž je v polovině pečení jemně protřepejte nebo otočte, aby se rovnoměrně propekly.

Obalování koblih do skořicového cukru

Zatímco jsou mini koblihy ještě teplé, jemně je potřete rozpuštěným máslem nebo je na pár sekund vložte do uzavíratelného sáčku s trochou rozpuštěného másla. Následně je obalte ve směsi cukru a skořice, která jim dodá dokonalou chuť a lákavou vůni.

Výsledek? Nadýchané a jemné mini koblihy bez zbytečného oleje

Tyto mini koblihy vás okouzlí nejen svou texturou, ale i jednoduchostí přípravy. Jsou lehké, sladké a mají příjemnou skořicovou aroma. Díky pečení v horkovzdušné fritéze získáte lahodnou pochoutku bez přebytečných kalorií z hlubokého smažení.

Nezapomeňte, že koblihy jsou nejlepší čerstvé a teplé, proto je servírujte hned po upečení. Pokud vám přece jen nějaké zůstanou, můžete je druhý den krátce zahřát v horkovzdušné fritéze nebo troubě, aby opět získaly svou měkkost a vůni.

Jak podávat mini koblihy – tipy na chutné kombinace

Mini koblihy jsou samy o sobě lahodné, ale správné podávání a vhodné kombinace je mohou povýšit na skutečný dezertový zážitek. 

Mini koblihy s ovocem

Pokud je chcete servírovat stylově, můžete je naservírovat na krásný talíř, jemně pocukrovat práškovým cukrem a přidat čerstvé ovoce, jako jsou jahody, maliny či borůvky. Jejich sladkost a svěžest perfektně doplní skořicovou aroma koblih.

Mini koblihy s čokoládou

Pokud máte rádi čokoládu, můžete si připravit tekutou čokoládovou polevu na namáčení. Stačí rozpustit kvalitní hořkou nebo mléčnou čokoládu s trochou smetany a užívat si lahodnou kombinaci nadýchaného těsta a čokoládové sladkosti. Pro milovníky oříšků jsou skvělou volbou i lískové či arašídové máslo, které koblihám dodají bohatou a krémovou chuť.

Mini koblihy s jogurtem

Pokud preferujete jemnější a osvěžující variantu, vyzkoušejte podávat mini koblihy s bílým jogurtem nebo kysanou smetanou, do kterých můžete přidat kapku medu či vanilkového extraktu. Tato kombinace dodá dezertu lehkost a vyváží jeho sladkost.

Mini koblihy s karamelovým sirupem

Pro slavnostnější příležitosti můžete koblihy naaranžovat na dezertní podnos, přelít je karamelovým nebo ovocným sirupem a ozdobit nasekanými oříšky či hoblinkami bílé čokolády. Takové servírování je ideální na oslavy, rodinná setkání či víkendové posezení s přáteli.

Mini koblihy z horkovzdušné fritézi jsou skvělou volbou, pokud máte chuť na něco sladkého, ale nechcete se trápit se smažením v oleji. Jejich příprava je rychlá a jednoduchá, a navíc si je můžete vychutnat bez výčitek. 

Tento recept je ideální na víkendové snídaně, sladký dezert k odpolední kávě nebo jako milé pohoštění pro návštěvu. Pokud jednou vyzkoušíte tuto verzi, možná už nikdy nebudete chtít koblihy smažit tradičním způsobem!

Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE