Máš plastová okna? Tak v tom případě to musíš vědět!

Většina domácností už má plastová okna. Pracovníci firmy vám perfektně namontují všechna okna, ale jen málokdy vám řeknou důležité věci o údržbě. Jsou plastová okna bezúdržbová? Ne úplně, někdy je péče o okna nezbytná!

Jak často je potřeba mazat kovové části oken? My vám to řekneme! Víte, že je nutné nastavovat plastová okna podle ročních období? I to vám prozradíme! Vše se dozvíte níže v článku. Jaká je správná údržba plastových oken?

Pravidelná údržba plastových oken zahrnuje pravidelné utahování

Jako první zkontrolujte, zda jsou šrouby dobře utažené. Otočíte kryt a utáhnete šrouby, které upevňují kličku k rámu. Každodenním používáním se samozřejmě uvolňují, a proto je dobré je čas od času utáhnout.

Pozri také: Jak na pokazené žaluzie? Některé vady zvládneš opravit i sama

Mazání – důležitá péče o plastová okna

Dalším krokem je ošetření. Silikonovým olejem nebo glycerinem ošetříte gumová těsnění. To obnoví jejich pružnost a zabrání přimrznutí.

Všechny pohyblivé kovové části, které se nachází na okně, vyžadují pravidelné mazání. Používá se nevysychavý olej na šicí stroje nebo jiné mazivo. Tímto ošetřením předejdete opotřebení kovových částí nebo jejich zadrhávání. Takovou malou revizi oken provádějte jednou ročně.

Zaujme tě: Co dokáže tableta do myčky? Tyto tipy musíš vyzkoušet!

Správné nastavení zimního a letního režimu 

Věděli jste, že vaše okna se dají nastavit na dva režimy? Skutečně, plastová okna je možné přestavovat podle ročních období. Z výroby je okno nastaveno na letní režim, tudíž v zimě je potřeba režim změnit. Pokud chcete přestavit režim okna, stačí nastavit kování ve většině případů pomocí obyčejného imbusového klíče. Kolíky nastavíme do požadované polohy viz foto.

Změna režimu znamená, že se změní přítlak křídla na rám okna, aby správně fungovalo v každém ročním období. Pokud je režim nastavený celoročně v jednom režimu (zimním nebo letním), nevyužíváte okno správně (narušujete izolační vlastnosti a jiné). Těmito nesprávnými nastaveními si dokonce okna rychleji opotřebíte.

Je potřebné dělat údržbu oken. Pokud to neděláte a něco se vám pokazí, je možné, že vám reklamaci jednoduše zamítnou pro nesprávnou a nedostatečnou údržbu. Určitě není na škodu prostudovat si i návod na obsluhu.

Pravidelná údržba plastových okenDepositphotos

Kdy je nezbytný servis a údržba od profesionála? 

  • Problémy s těsněním: Pokud okna ztratí své těsnění, může dojít k proudění vzduchu nebo vody do domu, což může vést k problémům s vzduchotěsností a zvýšenými náklady na topení nebo     klimatizaci. Profesionální servis může zajistit opravu těsnění.          

  • Problémy s otevíráním/zavíráním oken: Pokud se okna těžko otevírají nebo zavírají, může to naznačovat problémy se závěsy, zámkem nebo jinými mechanismy. Profesionální servis může vyhodnotit a opravit tyto problémy.      

  • Poškození materiálu: Pokud jsou plastová okna poškozená, například praskliny, odštěpení nebo jiné poškození povrchu, může to ovlivnit jejich účinnost a vzhled. Profesionální servis může posoudit  rozsah poškození a navrhnout opravu nebo výměnu.      

  • Údržba a čištění: Profesionální servis může také poskytnout údržbu a čištění plastových oken, aby se předešlo hromadění špíny a nečistot, které by mohly ovlivnit jejich vzhled a funkčnost.      

  • Povinné prohlídky: V některých případech mohou výrobci nebo dodavatelé oken doporučovat pravidelné prohlídky a servis pro udržení platnosti záruk nebo pro zachování optimální úrovně výkonu oken.

7 nejčastějších poruch plastových oken: 

  1.     Problémy s těsněním: Po několika letech používání se těsnění plastových oken může opotřebovat nebo poškodit, což vede k úniku vzduchu nebo vody a snížení energetického výkonu okna. Může být potřeba čištění těsnění nebo jeho výměna.       
  2. Blokace mechanismů otevírání/zavírání: Mechanismy otevírání a zavírání oken mohou být ovlivněny nahromaděním nečistot nebo opotřebením, což způsobuje obtíže při otevírání nebo zavírání okna.  

  3. Poškození rámů plastových oken: Rámečky oken mohou být náchylnější k deformacím nebo     poškození, což může ovlivnit jejich integritu a izolační vlastnosti. Může být potřeba kontrola rámu.      

  4. Zamlžování nebo znečištění mezi skly: U dvojitých nebo trojitých skel může dojít k zamlžování nebo     nahromadění nečistot mezi skly, což ovlivňuje vzhled a funkčnost okna.      

  5. Úniky chladného vzduchu: Některá okna mohou mít místa, kde je izolace narušena, což může vést k úniku chladného vzduchu a snížení energetické účinnosti domu.      

  6. Poškození kličky nebo zámku: Kličky nebo zámky oken se mohou poškodit nebo opotřebovat, což     může způsobit problémy s otevíráním nebo zavíráním okna a zvýšit riziko nežádoucího vniknutí.

  7. Postrhaná těsnění nebo spoje: Těsnění a spoje oken mohou s časem opotřebovat, což může vést k úniku vzduchu nebo vody a snížení účinnosti okna.         


0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE