Také už v těchto dnech přemýšlíte nad tím, jaká jídla zařadit do letošního velikonočního menu?
Pokud máte chuť na změnu, máme pro vás několik chutných tipů inspirovaných i mezinárodní kuchyní!
Osvěžte velikonoční klasiku špetkou nových chutí a vůní...
Doporučujeme: Velikonoční zvyky, tradice a rituály
Baklažánový dip
Ingredience:
- 1 větší baklažán,
- 1 salátová okurka,
- 1 větší červená cibule,
- 2 lžičky jablečné melasy,
- 3 lžíce sezamové pasty,
- 1 dcl vody,
- 1 lžíce citronové šťávy,
- 3 stroužky prolisovaného česneku,
- hrst nasekané petrželové natě,
- semínka z granátového jablka,
- sůl, pepř, olivový olej
Postup: Baklažán rozpůlíme, umyjeme, osolíme a necháme asi 15 minut v cedníku, aby z něj vytekla hořkost. Baklažán poté umyjeme, osušíme a dáme péct na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při teplotě 160 °C asi 45 – 60 minut, resp. dokud není kůže baklažánu „spálená“. Upečený baklažán zbavíme zbytků kůže – a dužinu zpracujeme v mixéru. Přidáme k ní jemně nakrájenou cibuli, okurku, vodu a prolisovaný česnek. Směs ochutíme melasou, sezamovou pastou, citronovou šťávou, solí, pepřem a důkladně promícháme. Pokropíme trochou olivového oleje, vmícháme čerstvou petrželovou nať, ozdobíme semínky z granátového jablka a podáváme s opečenými toasty nebo domácími chipsy.
Podívej také: Recept na skořicové rollo z listového těsta
Harira polévka
Ingredience:
- 400 g jehněčího plecka,
- 400 g cizrny (v konzervě),
- 2 cibule,
- 4 ks česneku,
- 2 chilli papričky,
- rajčatový protlak,
- 1,5 l zeleninového vývaru,
- loupaná rajčata v konzervě,
- 2 hrsti červené čočky,
- šťáva z jednoho citronu,
- sůl, mletý koriandr, mletý zázvor a skořice, čerstvá máta a koriandr,
- olej
Postup: V hrnci na oleji opečeme nakrájené maso. Když jehněčí zhnědne, odložíme ho stranou, a do zbylého oleje vložíme nakrájenou cibuli, česnek a chilli. Za stálého míchání vaříme na středně silném ohni asi 5 minut, dokud cibule nezměkne. Přidáme koření, promícháme a vaříme další minutu. Poté přidáme rajčata, čočku a rajčatový protlak, zalijeme vývarem a vaříme na mírném ohni přibližně 45 minut. Po této době přidáme do polévky cizrnu a dusíme dalších 15 minut. Na závěr ochutíme polévku ještě citronovou šťávou, solí a podáváme ozdobené čerstvou mátou a koriandrem.
Šunkové rolky se šparglí
Ingredience:
- 16 kusů čerstvého špargle,
- 1 velká červená paprika nakrájená na 16 proužků,
- 16 plátků uzeného sýra,
- 8 plátků šunky prosciutto,
- pažitka
Postup: Špargli uvaříme na páře a necháme vychladnout. Poté si připravíme rolky – špargli, sýr a červenou papriku zabalíme do plátku šunky a převážeme pažitkou.
Citrónové kuřecí řízky
Ingredience:
- 600 g kuřecího prsíčka,
- 2 ks citronu,
- 2 ks česneku,
- sůl, černý pepř, oregano, bazalka, mletý černý pepř,
- 1 vejce,
- hladká mouka na obalování,
- strouhanka,
- olej
Postup: Z citronové šťávy, pretlačeného česneku, koření a bylinek si připravíme marinádu, v níž necháme naklepávaná kuřecí prsíčka odpočívat. Ideálně v lednici alespoň 30 minut. Vajíčko rozmícháme, případně zředíme trochou vody, osolíme. Kuřecí prsa obalíme v mouce, vejci, strouhance a osmažíme na rozpáleném oleji.
Náš TIP: Podívejte se také na CHUTNÉ A ZDRAVÉ SALÁTY, které jsou vhodné i na sváteční pohoštění.
Veselé a chutné Velikonoční svátky