Velikonoce voní ve většině domácností hlavně po vajíčkách, klobásách, šunce, zelenině nebo salátech... Ale sladký jazýček si jistě nenechá ujít ani sladkou stránku těchto svátků.
Kromě klasických čokoládových zajíců a likérových vajíček si můžete doma připravit nenáročné velikonoční pochoutky.
Velikonoční koláč
- 1 polévková lžíce sušených kvasnic,
- 5 lžic třtinového cukru,
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu,
- 4 lžíce másla,
- 5 hrnků hladké mouky,
Ingredience na sněhové pusinky:
- 200 g moučkového cukru,
- čtvrt hrnku cukru,
- potravinářské barvy
- 2 lžíce vroucí vody.
Postup:
V míse smíchejte droždí s mlékem, aby se rozpustilo. Přimíchejte lžičku cukru a přibližně pět minut důkladně mixujte mixérem nastaveným na nejnižší rychlost. Během postupného míchání přidávejte do směsi zbylé vejce, cukr, máslo, likér, rozinky, nastrouhané kůry a sůl. Nakonec postupně přidávejte mouku a rukama vypracujte vláčné těsto, které se ale nesmí lepit. Mísu přikryjte utěrkou a odložte na teplé místo přibližně na dvě hodiny. Když těsto vykysne, na pomoučené desce ho rozdělte na dvě rovnoměrné části a dejte péct při teplotě 170°C na 30 minut. Mezitím si mixérem vyrobte tuhý sníh z bílků, cukru a soli. Plech vyložte pečicím papírem a vytvarujte na něm ze sněhu velikonoční dekorace, jako například mrkvičky. Sněhové pusinky pečte 15 – 20 minut při teplotě 150°C. Citronovou polevu vyrobíte tak, že smícháte cukr s precedenou citronovou šťávou a vroucí vodou a vypracujete do hladké směsi. Částí polevy spojte oba korpusy a zbylou polevu nalijte navrch i na boky dortu. Ozdobte upečenými pusinkami, které pro efekt můžete obarvit potravinářským barvivem. Dort odložte do chladu, ideálně na 24 hodin.
Doporučujeme: Velikonoční zvyky, tradice a rituály
Velikonoční zmrzlina
Ingredience: dutá čokoládová vejce, oblíbená zmrzlina
Postup: Vejce opatrně rozřízněte, dovnitř dejte svou oblíbenou zmrzlinu a zamrazte na 2 – 3 hodiny. Pokud se vám chce zahrát si s dekorací, můžete vejce z vnější strany ozdobit například citronovou polevou, na kterou návod najdete v předchozím receptu.
Podívej také: Sladkosti - z kterých nejvíce přibíráme
Čokoládové muffiny
Ingredience:
- 4 hrnky polohrubé mouky,
- 2 hrnky moučkového cukru,
- 2 hrnky mléka,
- 1 hrnek kakaa,
- půl hrnku oleje,
- 1 vejce,
- 1 prášek do pečiva,
- 1 vanilkový cukr,
- čokoláda,
- čokoládová vejce.
Postup:
Všechny suroviny smíchejte v míse, přidejte také na kousky nalámanou část čokolády. Zbytek čokolády hrubě nastrouhejte a odložte stranou. Těsto na muffiny nalijte do košíčků a pečte při teplotě 170°C asi 15 minut. Muffiny ozdobte nastrouhanou čokoládou a velikonočními čokoládovými vejci.
Tip:
Pro ještě větší požitek z čokolády, můžete muffiny před zdobením polít čokoládovou polevou nebo krémem.
Ovocné košíčky
Ingredience:
žlutý meloun / červený meloun, libovolné ovoce
Postup:
Z melounů (případně grepů) vyrobte košíčky, které naplňte drobným ovocem a velikonočními sladkostmi. Z dužiny z melounů můžete vyrobit například květiny nebo motýly. Ovoce do košíčků položte volně, případně je upevněte pomocí špejlí.
Krásné Velikonoční svátky