4 skvělé recepty z dýně hokkaido - na lahodnou polévku, pyré, rizoto i pečenou pochoutku

Dýně hokkaido nabízí opravdu množství skvělých tipů na jídla, která se z ní dají vytvořit. Můžeme ji jíst syrovou jako salát spolu s jinou zeleninou, nebo si z ní udělat chutný nápoj. Určitě stojí za to vyzkoušet i další zpracování dýně. Lze ji vařit, péct, smažit a dokonce z ní udělat i výborné sladké dezerty.

Hokkaido je bohatá na různé vitamíny a minerály, obsahuje antioxidanty, vlákninu a další prospěšné látky. Co je na ní však úplně nejlepší - nemusíme ji loupat, stačí ji jen pořádně umýt. Pokud jste se s touto dýní ještě nesetkali a nevíte si rady, jak připravit dýni hokkaido, máme pro vás tipy na chutné recepty z hokkaido dýně.

Vyzkoušíte polévku z dýně hokkaido, hokkaido rizoto, dýňové pyré hokkaido nebo pečenou dýni hokkaido? Které rychlé zdravé recepty se stanou neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně? Pozor, hodí se i do fit jídelníčku!

Doporučujeme přečíst si: Recept na domácí česnekovo-sýrové šneky

 

Najoblíbenější recepty z dýně hokkaido:

1. Krémová polévka z dýně hokkaido.

Krémové polévky jsou oblíbené zejména proto, že díky své hustotě se z nich dá dobře najíst. To je výhoda zejména tehdy, pokud nemůžete konzumovat jiné než tekuté nebo kašovité pokrmy z nějakých důvodů. Společně s opečenými krutony nebo kouskem pečiva vás hokkaido polévka dobře zasytí.

Budeme potřebovat:

  • 1 dýni hokkaido
  • 2 mrkve
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • šlehačka
  • sůl, pepř
  • dýňový nebo olivový olej
  • vývar nebo bujón

 

Postup receptu: Cibuli a česnek nakrájíme na malé kousky a orestujeme na oleji. Dýni umyjeme, nakrájíme na malé kousky a přidáme k cibuli. Přidáme také nakrájenou mrkev a brambory, chvíli opečeme. Zalijeme vývarem nebo vodou s kouskem bujónu, přidáme pepř, sůl a vaříme, dokud nebude zelenina měkká. Pepř vyndáme a vše dobře rozmixujeme, přidáme šlehačku podle chuti a případně dosolíme. Dýňová polévka hokkaido skvěle chutná s krutony nebo pečivem.

Doporučujeme: Recept: Šťavnatý makový štrůdl plný višní z listového těsta.

 

2. Zapečená dýně hokkaido s brambory

Druhý nejběžnější způsob, jak se s touto dýní zpracovává, je právě pečení. Můžeme ji péct pouze na másle nebo přidat různé koření, podle toho, co máme rádi. Ať už přidáte rozmarýn, oregano nebo tymián, chuť dýně to podtrhne a můžete ji podávat i jako hlavní jídlo. Fantastická pečená dýně hokkaido vás svou chutí dostane!

Budeme potřebovat:

  • dýni hokkaido
  • brambory
  • dýňový nebo olivový olej
  • tymián nebo rozmarýn, oregano, případně další koření
  • česnek
  • cibule

Postup receptu: Dýni umyjeme, rozřízneme na polovinu, vyndáme střed s semínky a nakrájíme na plátky. Brambory očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Plech vymažeme olejem, na něj položíme dýni a brambory. Osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na hrubé plátky, česnek na menší kousky a společně je přidáme na vrch pekáče a nakonec přidáme i tymián. Pečeme přibližně 20 minut při teplotě 200°C.

 

3. Pyré z dýně hokkaido

Nejčastěji připravovaným pyré je určitě bramborové. Kromě toho je ale možné udělat pyré nebo kaši z cokoli jiného. Skvělou alternativou je právě pyré z dýně. Hokkaido pyré je vhodné zařadit i do dětského jídelníčku nebo pro ty, kdo mají problémy s trávením. Pyré můžeme připravit pouze z dýně nebo spolu se bramborami jako v tomto receptu.

Budeme potřebovat:

  • ½ kg dýně hokkaido
  • ½ kg brambor
  • máslo
  • mléko nebo šlehačka
  • sůl, pepř

Postup receptu: Dýni umyjeme, vydlabeme střed s semínky a nakrájíme ji na malé kousky. Brambory očistíme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody asi na 10 minut. Poté k nim přidáme i dýni a vaříme do doby, než budou brambory i dýně měkké. Po scedění přidáme máslo a trochu mléka nebo šlehačky, abychom směs zředili. Množství závisí na tom, jak husté chcete mít pyré. Vše dobře rozmixujeme a na závěr dochutíme.

 

4. Originální recept na rizoto z dýně hokkaido

Budeme potřebovat:

  • 1 menší dýně
  • 1 menší cibule
  • 300 g rýže Arborio
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 dl bílého vína
  • muškátový oříšek
  • 2 lžíce másla
  • 150 g gorgonzoly
  • rukola, balzamikový ocet, olivový olej
  • sůl

Postup receptu: Hokkaido umyjeme, nakrájíme, dáme na plech, pokapeme olejem a upečeme do měkka (asi 30 minut při teplotě 200 °C). Poté dýni rozmixujeme na pyré. Na pánvi si na oleji osmažíme nakrájenou cibulku. Poté přidáme rýži a orestujeme.

Podlijeme vínem a počkáme, až se odpaří. Poté postupně přidáváme vývar a přidáváme po částech, dokud rýže nezměkne. Před koncem přidáme dýňové pyré a trochu muškátového oříšku. Také přidáme máslo a sýr. Osolíme a podáváme ozdobené rukolou a balzamikovým octem. Můžeme posypat sýrem.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE