Luštěniny patří mezi oblíbenou součást našich jídelníčků již od nepaměti. Obsahují v sobě mnoho vlákniny, která je prospěšná pro naše trávení a umožňuje nám zbavit se několika žaludečních problémů. Jedna luštěnina však mezi nimi vyniká nejvíce.
Cizrna patří mezi nejzdravější luštěniny a je vhodná pro všechny věkové kategorie. Obsahuje plnohodnotné živiny, které obohacují naše tělo a organismus. Výhodou je také to, že nezpůsobuje nadýmání. Znáte všechny pozitivní účinky cizrny? Jaké živiny cizrna obsahuje a proč se vyplatí ji konzumovat pravidelně? Přinášíme také tipy na chutné recepty s cizrnou a její využití v kuchyni.
Cizrna a její význam pro zdraví
Cizrna, nebo také římský hrách, je oblíbenou pochoutkou Italů. I jeho název – římský hrách – je používán proto, že svým tvarem připomíná zmíněnou luštěninu. Historici odhadují stáří cizrny na více než 7500 let.
Ve středověku se rozšířil do Evropy, ale nejprve jen do kuchyní chudších vrstev. Dnes je cizrna velmi oblíbená zejména v kuchyních Španělska, Itálie, Francie a Řecka, výjimečné postavení také zastává v arabských a balkánských zemích.
Odrůdy cizrny
Existují dva druhy cizrny. Kabuli má světlé, větší semena a jemnou slupku. Pěstuje se na jihu Evropy a v severní Africe. Desi má tmavší, menší semena a hrubší slupku, nejčastěji ho pěstují v Indii a Etiopii.
Jaké má cizrna nutriční hodnoty a jaké živiny obsahuje?
Kalorická hodnota je asi 360 kcal na 100 g porce. Cizrna obsahuje důležité živiny pro tělo. Španělská fazole, což je další název pro cizrnu, obsahuje množství:
- bílkovin,
- vlákniny,
- draslíku, vápníku, hořčíku, zinku, fosforu, sodíku,
- vitamínů A, B, C, E, K,
- kyseliny listové, kyseliny pantotenové,
- omega-3 a omega-6 mastných nenasycených kyselin,
- betakarotenu.
V jejích semenech se nachází 7 procent tuků. Je také bohatým zdrojem lecitinu. Skvělou zprávou je, že vařením a jeho přípravou se neztrácejí žádné vitamíny ani živiny. Téměř 20 % z hmotnosti tvoří proteiny, což je opravdu vysoký obsah bílkovin.
Cizrna neobsahuje žádný lepek, proto kromě vegetariánů ocení tuto skvělou potravinu i celiaci. Cizrna má v sobě přirozeně mnoho vlákniny (17 g na stogramovou porci) a obsahuje velmi mnoho železa, díky čemuž dokáže už jeden pokrm z cizrny pokrýt téměř celou denní dávku, kterou potřebujeme pro naše tělo.
Vyzkoušej také: Recept: Nejlepší jablečná pita od babičky
Zdroj: Depositphotos
Jaké má cizrna výhody a blahodárné účinky?
Jeho úžasnou výhodou je, že je nejsnáze stravitelnou luštěninou a zároveň nenafukuje. Vyhládávají ho také muži, díky jeho afrodiziakálním účinkům. Nevynechávat by ho neměly ani děti, protože pro ně poskytuje množství podpůrných látek k správnému vývoji.
Tato výživná luštěnina je ideální i při mnoha dietách – bezlepková, diabetická, dieta s omezením kuchyňské soli, nízkokalorická, bezcholesterolová nebo dieta s vysokým obsahem vlákniny. Používá se také v dělené stravě a jeho další výhodou je, že je sytý, takže po něm tak rychle nevyhládnete.
Cizrna je nabita antioxidanty, které pokožku chrání před škodlivými volnými radikály. Také dodává pleti hebkost, pevnost a pružnost. Je vhodná i při léčbě nespavosti, protože je výborným zdrojem aminokyseliny s názvem tryptofan, která uklidňuje a pomáhá navodit klidný spánek.
Neměly by ji obcházet ani těhotné ženy, protože cizrna obsahuje množství kyseliny listové, která ovlivňuje vývoj plodu v lůně matky.
Další důležité účinky a výhody konzumace cizrny:
- zvyšuje obranyschopnost,
- podporuje růst zdravých kostí, nehtů a zubů,
- pomáhá při žaludečních problémech,
- prevence proti osteoporóze,
- prevence proti kardiovaskulárním chorobám (podporuje zdravé srdce),
- snižuje vysoký cholesterol v krvi,
- reguluje hladinu cukru v krvi,
- zlepšuje příznaky kožních onemocnění a zlepšuje stav kůže a podporuje zdravou pokožku,
- cizrna podporuje normální zrak,
- zlepšuje vyprazdňování, cizrna chrání před zácpou,
- častá konzumace podporuje metabolismus.
Nepřehlédni: 4 skvělé recepty z dýně hokkaido - na lahodnou polévku, pyré, rizoto i pečenou pochoutku
Zdroj: Depositphotos
Jak připravit cizrnu?
Cizrna je prakticky snadno dostupná, a to buď v sušené formě jako všechny běžné luštěniny, nebo v konzervě. Pokud jste si koupili sušenou cizrnu, před jejím přidáním do pokrmů je vhodné ji namočit do vody alespoň na 12 hodin. Následně ji vaříme do změknutí přibližně 2 hodiny.
Tipy na kulinářské využití cizrny
Skvělá je pečená cizrna, která může být pochoutkou při sledování filmů nebo seriálů. Pokud ji správně okořeníte a upečete v troubě, bude skutečnou lahůdkou i na různé oslavy. Pokud vám cizrna není cizí, tak určitě víte, že se z ní připravuje pochoutka, jakou je hummus, který se přidává k pokrmům nebo se vychutnává samostatně s nakrájenou čerstvou zeleninou.
Pokud máte chuť, můžete si ho i sami připravit. Potřebujete na to cizrnu, tahini pastu (sezamová pasta), olivový olej, stroužek česneku a citronovou šťávu. Cizrnu uvařte a následně rozmixujte s ostatními ingrediencemi. Přidejte koření podle chuti a vychutnávejte. Ulahodit vám může například i cizrnová polévka, cizrnové fašírky, cizrnové ragú a pod.