Nemáte už žádné nápady na vaření? I na první pohled jednoduché jídlo může vypadat zajímavě a chutnat výborně. Stačí se jen vzdát stereotypu, přidat několik nových ingrediencí a originální menu je na světě!
Vyzkoušejte připravit nedělní oběd podle našeho receptu. Panenka ve slaninovém kabátu s hřibovou omáčkou společně s pečenými provensálskými bramborami jsou vynikající kombinací.
Toto jídlo je zajímavé i vizuálně, ale důležitá je především jeho chuť – a ta je skvělá.
Na panenku ve slanině s houbovou omáčkou budeme potřebovat:
- 1 kus vepřové panenky
- 8-10 plátků slaniny (neudělená nebo uzená slanina)
- sůl a čerstvě mleté černé pepře
- 10 brambor
- 2 PL slunečnicového oleje
- 1 ČL provensálského koření
- 1 ČL koření na americké brambory
- 40 g sušených hřibů (případně hřibový bujón)
- 1 cibuli
- 250 ml smetany na šlehání
Jak připravit panenku ve slaninovém kabátku:
1. Panenku odblaníme a nakrájíme na kolečka tlustá asi 3 cm. Kousky osolíme, opepříme a necháme asi hodinu odležet v lednici. Poté každý kousek obalíme ve slanině a propíchneme špejlí.
Doporučujeme přečíst: Nejlepší recepty z listového těsta: TOP pochoutky do vaší kuchařky
2. Obalenou panenku nejprve z obou stran prudce osmažíme na pánvi, poté kousky přeložíme na plech a zakryté alobalem pečeme asi 15 minut.
Doporučujeme přečíst: Velikonoční menu
3. Brambory dobře umyjeme, ale nesloupeme. Narežeme je, ale nedokrojíme úplně, protože chceme, aby držely pohromadě. V malé misce smícháme provensálské koření, koření na americké brambory, sůl a černý pepř. Přidáme olej a dobře promícháme.
Touto směsí ze všech stran (i ze spodu) potřeme brambory, dáme je na vymazaný plech. Pečeme asi 40-45 minut.
4. Na hřibovou omáčku nejprve namočíme sušené hřiby asi na 30 minut. Poté očistíme a nakrájíme cibuli. Do menšího hrnce dáme kousek másla, když se rozpustí, přidáme cibuli a chvíli restujeme.
Později přidáme i sceděné hřiby a krátce osmažíme. Zalijeme vodou, ve které jsme měli namočené hřiby, přidáme smetanu na šlehání, osolíme a opepříme.
5. Pokud máte málo hřibů nebo jsou nevýrazné, přidejte kousek hřibového bujónu. Omáčku zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce mléka. Necháme přejít varem a odstavíme.
Podávání panenky ve slaninovém obalu s houbovou omáčkou
Před podáváním z panenky odstraníme špejle. Kousky masa přelijeme hřibovou omáčkou, přidáme upečené brambory a případně nějakou zeleninu.
Přeji vám dobrou chuť!