Jsou mouchy hrozbou pro naše zdraví?! Co dělat s jídlem, když na něj sednou?

Mouchy na jídle

S příchodem teplých dní začínají ze svých skrýší vylézat i mouchy, které jsou příliš otravné na to, abychom je mohli ignorovat. Nejlepší jsou ty, které poletují kolem vás během spánku. To jejich bzučení je tak nepříjemné, že vás okamžitě probudí. To je jedna věc, která je pro nás poměrně nepříjemná, ale na druhé straně jsou dotěrné a sedají si na každé jídlo, které vidí. Co v takovém případě? Co se stane, když moucha domácí sedne na jídlo?

V takovém případě můžete udělat dvě věci – buď budete jíst jídlo dál a tvářit se, že jste tu mouchu ani neviděli, nebo ho vyhodíte, abyste předešli zdravotním problémům, ke kterým může přispět i tak malá muška. Je třeba si uvědomit, že mouchy nejsou tak neškodné, jak se na první pohled zdá. 

Během svého jednoho letu si dokáží sednout opravdu na cokoli, díky čemuž na svých nožičkách přenášejí různé bakterie. Vědci dokonce uvádějí, že mouchy patří mezi přenašeče více než 200 škodlivých bakterií, které mohou u člověka vyvolat různé zdravotní problémy.

Jedna moucha, velké riziko – myslete na prevenci

I když se moucha může zdát jako malý, nepodstatný návštěvník, ve skutečnosti představuje reálnou hrozbu pro zdraví. Díky svému kontaktu s kontaminovanými povrchy dokáže přenést na jídlo celý mikroskopický svět bakterií a nečistot. 

Pokud chcete minimalizovat zdravotní rizika, vyplatí se investovat do zakrývání jídla, udržovat kuchyni čistou a používat přírodní odpuzovače much. Jednoduchá prevence vám může ušetřit mnoho nepříjemností – a i jedno zkažené jídlo může být dobrým důvodem k opatrnosti.

co přenášejí mouchy
Depositphotos

Co s jídlem, na které si sedla moucha?

Jak uvedl portál brightside.me, jídlo, na které si sedne moucha, je lepší nekonzumovat, abyste předešli různým onemocněním. Mouchy totižto nedokáží přežvykovat, proto pokud si sednou na nějaké jídlo, tak na jeho povrch vypustí sliny a díky obsaženým enzymům se jídlo „rozpustí“, čímž ho mohou cucat. Nechceme si ani představovat, co všechno se v jejich slinách nachází.

Na druhé straně mouchy prostřednictvím svých nožiček přenášejí mnohem větší množství bakterií než svými slinami. Protože je přitahuje zápach exkrementů i rozkládajících se odpadků, tak vám je jistě jasné, s čím vším si sedají na jídlo. Ohrozit vás tak může salmonela, listerie či bakterie E-coli apod.

Nejčastější onemocnění přenášená mouchami

Mouchy patří mezi mechanické přenašeče choroboplodných zárodků, což znamená, že bakterie a viry se nacházejí zejména na jejich nohách, křídlech a ve slinách. Přenášejí stovky typů patogenů, které mohou způsobovat vážné zdravotní komplikace. Jediné sednutí na jídlo může stačit ke kontaminaci.

Mouchy mohou mechanicky přenášet tyto choroboplodné zárodky:

  • Salmonelóza – střevní infekce způsobující průjmy, nevolnost a horečku.

  • Listerióza – vážné onemocnění zejména pro těhotné ženy, děti a seniory.

  • Kampylobakterióza – častá bakteriální infekce trávicího traktu.

  • E. coli – může způsobit záněty střev, močových cest nebo dokonce krvavé průjmy.

  • Cholera, tyfus, tuberkulóza – méně časté, ale stále reálné riziko v některých částech světa.

jak ohrožují mouchy lidi
Depositphotos

Hrozbou jsou sliny, ale i vajíčka

Moucha by mohla být označena za létající bakteriální hrozbu, což je důvodem, proč je mnozí od sebe, ale i od jídla odháníme. Problémem však v tomto případě nejsou jen sliny much a jejich nožičky, ale i křídla, na kterých rovněž přenášejí množství bakterií. Dalším důvodem, proč byste mouchy měli odhánět, tak je kladení vajíček. Jídlo se totiž může stát jejich hnízdem pro vajíčka. A věřte nám, jíst byste je nechtěli. Takto se může snadno stát, že váš organismus zahltí paraziti.

Takže, co s jídlem, na které si sedla moucha domácí? Jednoznačně nekonzumovat! Pokud sedíte někde na terase, je vhodné jakékoli pokrmy přikrývat a chránit před nájezdem much.

Jak účinně předcházet kontaktu much s jídlem

  • Zakrývejte jídlo pod síťky, poklopy nebo potravinové fólie.

  • Nenechávejte zbytky jídel volně na stole, zejména venku.

  • Udržujte čistotu v kuchyni, zejména na lince a v okolí koše.

  • Vyhazujte bioodpad pravidelně a používejte uzavíratelné nádoby.

  • V kuchyni a na terase využívejte přirozené odpuzovače – bazalku, levanduli, mátu nebo citron s hřebíčky.

  • Větrání zajistěte skrz okna se síťkami proti hmyzu.

  • Odstraňujte zralé ovoce nebo zbytky jídla z kuchyně co nejdříve.

Jedna moucha, velké riziko – myslete na prevenci

I když se moucha může zdát jako malý, nepodstatný návštěvník, ve skutečnosti představuje reálnou hrozbu pro zdraví. Díky svému kontaktu s kontaminovanými povrchy dokáže přenést na jídlo celý mikroskopický svět bakterií a nečistot. 

Pokud chcete minimalizovat zdravotní rizika, vyplatí se investovat do zakrývání jídla, udržovat kuchyni čistou a používat přírodní odpuzovače much. Jednoduchá prevence vám může ušetřit mnoho nepříjemností – a i jedno zkažené jídlo může být dobrým důvodem k opatrnosti.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE