Fánky, stejně jako koblihy, nesmí v období masopustu chybět na stole. Fánky, také u nás známé jako „boží milosti“ nebo také „andělská křídla“, představují smažené sladké pečivo, které se před podáváním obaluje v cukru. Jedná se o sladkou pochoutku, která se dokonce v minulosti připravovala jen při výjimečných událostech – jako například svatba nebo také Velikonoce.
Jejich finální vzhled je jen a jen na vás. Můžete je pojímat jako jednoduché obdélníky, nebo stočit do spirály či dokonce nakrájet na tyčinky, nebo jim dát zajímavý tvar pomocí formiček.
Vyzkoušej také: Velikonoční zvyky, tradice a rituály
Zdroj: Depositphotos
Fánky se zakysanou smetanou a máslem
- 300 g hladké mouky
- 70 g másla
- 2 žloutky
- 6 lžic zakysané smetany
- 2 lžíce práškového cukru
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
Postup: V misce zpracujeme všechny suroviny a připravíme si těsto. Těsto rozválíme a nakrájíme na menší obdélníky. Do každého obdélníku uděláme dva zářezy. Takto připravené fánky vysmažíme ve vyhřátém oleji. Po vypražení je necháme okapat z oleje a posypeme práškovým cukrem.
Fánky se smetanou, ale bez másla
- 500 g hladké speciální mouky
- 350 ml kysané smetany
- 4 žloutky
- 1 větší vejce
- ½ lžičky soli
- 100 ml mléka
- 1 kostka droždí
- 3 lžíce krystalového cukru
- cukr práškový a vanilkový na obalení
- olej na smažení
Postup: Nejprve si připravíme kvásek z mléka, droždí a krystalového cukru. Mezitím, když se kvásek udělá, prosejeme mouku do mísy, přidáme smetanu, žloutky i vejce, sůl. Nakonec přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto. Připravené těsto přikryjeme bavlněnou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí ho vyklopíme na pomoučený vále, rozválíme na tenký plát a nakrájíme na menší obdélníky. Do středu každého uděláme zářez a vysmažíme v rozpáleném oleji.
V misce smícháme práškový cukr s vanilkovým a vysmažené fánky v něm obalíme.
Doporučujeme: RECEPT: Nejlepší palačinky podle poměru 3:2:1, které se nelepí a vždy se povedou.
Zdroj: Depositphotos
Fánky s rumem
- 380 g polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 50 g tuhého tuku
- 1 lžíce cukru
- 2 dl kysané smetany
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce rumu
- špetka soli
- olej na smažení
- práškový a vanilkový cukr na posypání
Postup: Do mísy prosijeme mouku, do které nastrouháme máslo. Přidáme špetku soli, žloutky, cukr, prášek do pečiva, rum a smetanu. Vypracujeme si těsto, které necháme přikryté odpočívat alespoň půl hodiny. Těsto vyklopíme na pomoučený váleček a rozválíme na plát s tloušťkou 2 mm. Nakrájíme ho na obdélníky, do středu kterých uděláme menší zářez nebo i dva. Fánky osmažíme v rozpáleném oleji do zlatova. Hotové je posypeme vanilkovým i práškovým cukrem ze obou stran.