Low budget cestování po Evropě: Které země se vyplatí navštívit?

levné cestování po evrope

Ať si někdy namlouváme cokoliv, cestování vyžaduje určité úspory. Obzvláště pokud jde o letní dovolenou, kdy si chceme trochu vydechnout. Ale ať už studujete a nemáte peníze na drahou dovolenou, nebo prostě nechcete utratit příliš mnoho, můžete vyrazit i na low-budget výlet.

Podzim je ideálním obdobím, kdy sbalit batoh a vydat se objevovat zákoutí Evropy. Tento kontinent je plný krásných míst, která vás nebudou stát mnoho, ale zároveň splní svůj účel. A pokud přemýšlíte, že po letní sezóně by bylo fajn podniknout nějaký krátký výlet do příjemné destinace, neváhejte se inspirovat. Nemějte obavy, my bychom vyrazili hned!

Inspirujte se: Cestovatelské tipy: Kam jet na podzim v roce 2024?

Tu je 9 tipů na low-budget výlety po Evropě:

1. Praha, Česká republika

Praha, hlavní město našich českých sousedů, nabízí okouzlující historické centrum, Karlův most a Pražský hrad. Kromě turistických atrakcí je Praha oblíbená díky levnému pivu a cenově dostupným možnostem ubytování. Je to skvělé město pro mladé i starší cestovatele, kteří si chtějí užít krásy Evropy bez velkých výdajů.

2. Lisabon, Portugalsko

I když je západní Evropa obvykle dražší, Portugalsko je příjemnou výjimkou. Lisabon, známý svou úžasnou atmosférou a barevnými uličkami, nabízí bohatou kulturu, krásné výhledy a cenově dostupné možnosti ubytování. Portugalsko je ideální pro ty, kteří hledají něco cenově dostupného na západě.

3. Budapešť, Maďarsko

Budapešť, „Perla Dunaje“, je jedním z nejkrásnějších a cenově nejdostupnějších měst v Evropě. Hlavní město Maďarska byste určitě měli zařadit na svůj seznam pro cestování s omezeným rozpočtem. Můžete zde objevit termální lázně, nádherný parlament či hradní vrch s úžasnými výhledy. Cena za ubytování i stravu je zde příznivá a veřejná doprava je efektivní a levná.

Doporučujeme: 15 praktických rad, jak cestovat bez stresu po celý rok

Budapešť, Maďarsko
Depositphotos

4. Krakov a Varšava, Polsko

Polsko patří mezi nejdostupnější země v Evropě. Krakov je historické město s jedinečnou atmosférou, bohatou kulturou a nádhernou architekturou. Město je také domovem mnoha muzeí a galerií, a samozřejmě úžasného hradu Wawel a Hlavního trhového náměstí. Ubytování, jídlo i památky jsou v Polsku relativně levné, což z něj činí ideální destinaci pro low-budget cestování. Varšava, hlavní město, je moderní město plné muzeí a historických památek, které rozhodně stojí za návštěvu.

5. Bělehrad, Srbsko

Srbsko patří k nejlevnějším zemím v Evropě, a Bělehrad je navíc pulzující město, které nabízí bohaté kulturní dědictví, živý noční život a spoustu zeleně. Staré město poskytuje krásné výhledy na soutok řek Dunaj a Sáva. Prozkoumejte také pevnost Kalemegdan, Bělehradskou zoologickou zahradu a Muzeum Nikoly Tesly. Jak už bylo zmíněno, noční život je zde legendární a ceny jsou ve srovnání s jinými evropskými městy velmi nízké. O zábavu tu rozhodně nebudete mít nouzi.

6. Sofie a Plovdiv, Bulharsko

Hledáte rozmanité místo k poznávání různých kultur? Sofie je pro vás! Bulharsko je přátelské k rozpočtu, s cenami nižšími než v mnoha západních zemích. Sofie, hlavní město, kombinuje historii s moderním životním stylem. Během pobytu nezapomeňte prozkoumat katedrálu Alexandra Něvského, Národní palác kultury a přírodní park Vitoša. Nedaleké město Plovdiv, jedno z nejstarších nepřetržitě osídlených měst v Evropě, má krásné staré město a unikátní památky.

7. Bukurešť a Transylvánie, Rumunsko

Rumunsko je další zemí, kde lze cestovat opravdu levně. Bukurešť, hlavní město, vás překvapí moderní architekturou a historickými památkami, ale skutečným pokladem je oblast Transylvánie. Zde můžete navštívit Drákulův hrad a okouzlující středověká města jako Brašov. Ubytování a doprava jsou zde velmi cenově dostupné.

8. Tbilisi, Gruzie

Tbilisi je cenově dostupné město v Evropě, které nabízí bohatou směsici historie, kultury a přírody. S dostupnými cenami za jídlo, dopravu a ubytování je Tbilisi známé svým kulturním dědictvím, tradiční kuchyní (pokud jste jejich kuchyni ještě neochutnali, nevíte, o co přicházíte), přátelskými lidmi, jedinečnými památkami, jako jsou sirné lázně a lanovky, a ohromujícím přírodním prostředím, jako jsou horké prameny a lesy.

9. Jerevan, Arménie

A nakonec nezapomeňte připsat na seznam Jerevan! Kulturní centrum Arménie, s cenově dostupným jídlem, dopravou a ubytováním, nabízí jedinečnou směs dávné historie a moderních atrakcí. Ponořte se do arménské kultury, ochutnejte lahodnou kuchyni a místní víno a prozkoumejte úžasné přírodní scenérie, včetně hory Ararat. Jerevan se může pochlubit bohatým dědictvím s vlivy z Persie, Ruska a Osmanské říše, a prosperující uměleckou scénou. Máte se na co těšit!

Inspirujte se: Proč vyrazit na relax do Turecka?

Jerevan, Arménie
Depositphotos

Tipy pro low budget cestování:

  • Flexibilní termíny: Pokud máte flexibilní termíny a nejste časově omezeni, můžete najít mnohem levnější letenky nebo ubytování. Nejlevnější období pro cestování jsou mimo hlavní sezónu.
  • Veřejná doprava: Ve většině evropských měst je veřejná doprava levná a efektivní. Zvažte cestování vlaky nebo autobusy, zejména mezi blízkými městy.
  • Hostely a Airbnb: Pokud chcete ušetřit na ubytování, hostely a Airbnb jsou skvělé alternativy k hotelům. Některé hostely nabízejí i soukromé pokoje za velmi rozumné ceny.
  • Místní jídlo: Ochutnávání místních specialit může být levnější než oběd v turistických restauracích. Vyzkoušejte pouliční jídlo nebo malé rodinné restaurace.

Evropa nabízí spoustu krásných a cenově dostupných destinací pro cestovatele s omezeným rozpočtem. Ať už vás láká historie plná Praha, termální lázně v Budapešti, nebo krásy Portugalska, každá z těchto destinací vám poskytne nezapomenutelný zážitek, aniž byste zruinovali svůj rozpočet. Stačí plánovat chytře a využít dostupné možnosti na maximum!

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE