Kvasnice v poslední době zažívají velkou slávu. Kupuje si je čím dál větší množství lidí, proto se někteří ptají, co s nimi dělají? Někomu stačí jedna kostka a jiní je mají v zásobě na kvanta. Ale existuje několik způsobů, jak vyrobit domácí kvasnice. Nicméně, než si je vyrobíte, měli byste vědět, že naše babičky doporučují nahradit kvasnice kváskem. Kvásek je údajně zdravější a prospěšnější pro zdraví než kvasnice. Díky němu je chléb o něco chutnější a nadýchanější. Dokonce by se dalo říct, že chlebíček udělaný z domácího kvásku nemá ve světě konkurenci.
Pokud se právě ptáte, odkud vzít kvásek, odpověď je jednoduchá – vyrobte si ho! Mějte však na paměti, že kvásek je potřebné přikrmovat. Dokonce ho můžete i rozkvasit a posunout dál vaší kamarádce, sousedce, kolegyni atd. Tak si ho pojďte spolu s námi vyrobit!
Podívej se: 10 druhů salátů, které sníží váš příjem kalorií - a navíc jsou chutné a zdravé
Zdroj: Depositphotos
Jak si udělat kvásek?
Výroba domácího kvásku je velmi jednoduchá. Potřebujete jen 50 gramů žitné mouky a 50 ml vody. Smíchejte mouku s vodou ve skleněné nádobě (vyberte vyšší nádobu, protože kvásek bude pracovat a růst). Mělo by vám vzniknout trochu hustější těsto, které je potřebné přikrýt potravinovou fólií a nechat odpočinout.
Následující den kvásek přikrmte. Přidejte do něj 2 lžíce žitné mouky a vodu – ne velké množství, aby kvásek nebyl příliš řídký. Opět promíchejte a nechte odpočinout.
Na třetí den by se v kvásku měly začít tvořit vzduchové bublinky. Ani tento den na něj nezapomeňte. Znovu přidejte 3 lžíce žitné mouky a vodu – aby kvásek byl středně hustý. Pořádně promíchejte a opět nechte odpočinout.
Na čtvrtý den bude mít kvásek kyselý zápach, bude obsahovat mnoho vzduchových bublinek a bude nakvašený – bude pracovat. Kvásek je nejlepší použít, když v něm bude zpracována veškerá mouka a začne klesat. Což bude přibližně 2 týdny po jeho založení - tehdy je kvásek stabilní a nejprospěšnější.
Takový domácí kvásek vám vydrží i věčně, tedy za předpokladu, že se o něj budete správně starat. Je potřebné ho jednou týdně přikrmit, a to lžící žitné mouky a lžící vody. Nejideálnější bude, pokud ho budete skladovat v lednici.
Zdroj: Depositphotos
Proč nahradit kvasnice kváskem?
Na prvním místě musíme říct, že kvásek je snáze stravitelný. Proto, pokud si z něj připravíte domácí kváskový chlebíček, nebude vám těžko a ani vás nebude nadýmat. Také musíme podotknout, že kvásek představuje čistě přírodní produkt, který neobsahuje žádnou chemii. Na jeho přípravu vám stačí jen mouka a voda, nic víc!
Pečivo připravené z kvásku má nižší glykemický index, což znamená, že nás dokáže nasytit už při menších porcích snědeného pečiva. Což tedy rozhodně prospívá i naší postavě. Je vhodný i pro celiaky, diabetiky či histaminiky.
Nepřehlédni: Vitamínová bomba v podobě černého granátu – ostružiny!