Nepoznám nikoho, kdo by nemiloval klasický jablečný koláč, případně jablečnou pitu. A kdyby náhodou tu někdo takový byl, po ochutnání tohoto zákusku od babičky už jiný připravovat nebude. Spojení sladkého těsta a jablek rozhodně není špatnou kombinací.
Tentokrát jsme pro vás připravili recept na jablečnou pitu podle kuchařské knihy Recepty našich starých mám. U nás se tento jablečný koláč připravuje už několik let a i když jsme ho trochu znali jinak, respektive s trochu odlišnými gramážemi a druhy ingrediencí, byl stejně chutný a sněden byl rychlostí blesku. Ano, u nás se zákusky dlouho "neohřejí".
Jak připravit tradiční jablečnou pitu s křehkým a vláčným těstem? Níže přinášíme recept, který pokud vyzkoušíte, určitě si na něj oblíznete prsty! Tato lahůdka vám přinese dokonalé jablečné potěšení. Co k přípravě jablečné pite potřebujeme a jak probíhá příprava jablečného koláče?
Vyzkoušej také: Recept: Šťavnatý makový štrůdl plný višní z listového těsta.
Na rychlý jablečný koláč budeme potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 150 g práškového cukru
- 150 g másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 dcl mléka
- špetku soli
- prášek do pečiva (1/2 balení)
- jablka (asi 12 středně velkých)
- skořici
Jak připravit nejlepší jablečné pité?
Příprava tohoto dortíku je naprosto jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Ze všech ingrediencí (kromě jablek a skořice) si připravíme těsto - tedy smícháme hladkou mouku, cukr a máslo, vejce, mléko, sůl a prášek do pečiva. To dáme na chvilku ztuhnout do lednice. Mezitím si oloupeme jablka a nastrouháme hrubě.
V případě, že jablka nejsou velmi sladká, můžete je osladit krystalovým cukrem. K nim přidejte také skořici a nechte chvilku odstát. Těsto si vyndáme z lednice, rozdělíme na 2 části a každou z nich vyválíme na velikost plechu. Na vymazaný a moukou vysypaný plech položíme první část těsta a navršíme na ni připravená jablka.
Druhou, stejně vyválenou část těsta, přeneseme na vrch jablek, propícháme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme do té doby, dokud povrch těsta nebude zlatavý. Po mírném vychladnutí můžeme křehký jablečný koláč nakrájet a podávat.
Nepřehlédni: Recept na domácí česnekovo-sýrové šneky
Tip, jak jednoduché jablečné pité ozvláštnit
Pokud rádi kombinujete různé ingredience a chutě, tak za vyzkoušení stojí i jablečné pité s tvarohem, které je dokonalým spojením jablek a tvarohu. Na své si tak přijdou jak milovníci jablek, tak i milovníci tvarohu.
Experimentujte! U nás vede kombinace tvarohu a práškového cukru, případně i skořice a rozinků. A jak ho připravíte, je jen na vás - můžete udělat polovinu jablečnou a polovinu koláče tvarohovou, nebo můžete na spodek dát vrstvu tvarohu a na vrch vrstvu jablek.